Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A búzakalászos minta és egy pénzérme a hónap műtárgyai

Babos Petra | 2021.08.02.

A Gróf Esterházy Károly Múzeum és a Kékfestő Múzeum 2021 júniusában indította a hónap műtárgya mini tárlatsorozatot, melyben egy-egy érdekes, még nagyközönség elé nem tárt „mesélő” tárgyat mutatnak be. Augusztusban a Kékfestő Múzeumban a búzakalászos minta a hónap műtárgya.

Dr. Méri Edina, a Kékfestő Múzeum szakmai vezetője a Médiacentrum kérdésére elmondta, a kékfestő mintakincsben is megjelent a búza, mint szimbólum, kötényeken, abroszokon, ritkábban méterárun is találkozhatunk vele.

– Augusztus az új kenyér ünnepe. A legrégibb termesztett növények közé tartozik a búza, történelmi ismereteink alapján több ezer évvel ezelőttre tehető a búzatermesztés szórványos megjelenése, de Kis-Ázsián és a Balkánon keresztül még a neolitikum során eljutott Európába. A búzamag a termékenység szimbóluma. Mivel a magvak a növény pusztulásakor széthullanak, majd új élet sarjad belőlük, az élet és halál egybefonódását, a halál utáni újjászületést is jelzik. Már az ősi földművelő kultúrákban termékenységi varázslások, házassági áldozatok, a temetési szertartások fontos jelképe volt a búza útja.  Ezért az anyaistennők, s a meghaló és feltámadó istenek jelképe a gabonamag, a gabonakalász. Az aratás Péter Pál napjához kapcsolódik. A középkortól a kalász az eucharisztia jelképe, az utolsó vacsora kenyerére utal. Mária-szimbólumként a középkori Mária-kultusz idején terjedt el, a Szűzanyát magok nélkül termést hozó búzamezőnek tekintették – tudtuk meg dr. Méri Edinától, aki hozzátette, a tárlattal az augusztus 20-ai családi napjukhoz is csatlakoztak, ugyanis azon a napon múzeumpedagógiai foglalkozással, kézműveskedéssel és kenyérsütéssel várják az érdeklődőket.

A Gróf Esterházy Károly Múzeumban augusztusban a hónap műtárgya egy 1707-ben készült pénzérme, poltura, amely az Esterházy-kastély bejáratánál tekinthető meg. A műtárgyat Kocsis Tamás, a Pápai Múltkutatók csoportjának egyik tagja találta Pápa környékén.

Dr. Péterváry Tamás, a múzeum régésze elmondta, a poltura egy történelmi magyar pénzegység, amelyet I. Lipót, I. József, II. Rákóczi Ferenc, III. Károly és Mária Terézia uralkodásának ideje alatt vertek. Bár az érme a késő barokk időszak gyakori lelete, ilyen jó állapotban ritkán kerül múzeumi gyűjteménybe. A pénzérmén látható az évszám, a magyar címer és Mária, Magyarország patrónája a kis Jézussal.

A hónap műtárgyai augusztus 2-ától a hónap végéig ingyenesen tekinthetők meg.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: