Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Szecessziós épületek Nagyváradon

Babos Petra | 2021.08.04.

Képzeletbeli sétára invitálta az érdeklődőket Nagyvárad utcáin dr. Bányai Katalin, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnökségi tagja az egyesület által szervezett Zsinagógai séták elnevezésű sorozat mai alkalmán.

Az előadótól megtudtuk, nagyváradi származású, s a tavalyi évben az egyesülettel szerettek volna kirándulást tenni szülővárosába, de ez a pandémia miatt meghiúsult, ezért idén egy virtuális sétára hívta az érdeklődőket.

– Az előadásban Nagyváradról, mint színes és befogadó városról meséltem. Nagyvárad méltán híres arról, hogy a 19. és a 20. század fordulóján a polgárság jelentős részét, mintegy 26 százalékát a zsidóság képviselte. A város egynegyede zsidó felekezetű volt. A sokféle csoportba tömörülő közösségnek megadatott, hogy saját zsinagógákat emelhessenek a városban. Összesen 29 zsinagóga volt, amelyek közül hét még ma is áll. A zsinagógák imaházak voltak – tudtuk meg dr. Bányai Katalintól, aki hozzátette, Nagyváradon a zsidó polgárok igényeinek megfelelően létrejöttek olyan bér- és kereskedelmi paloták, amely építményekkel a gazdag zsidó polgárok megismerkedhettek. Ezeknek a hírét elhozták Nyugat-Európába. Ezzel Nagyvárad a zsidó közösségek közreműködésével a szecesszió városa lett.

Dr. Bányai Katalin előadásában kitért arra, hogy 30.000 zsidót deportáltak Nagyváradról, s 5.700 zsidó vallású ember tért vissza, akik közül többen a deportálás előtt nem a város lakói voltak. Sokan, különösen a hasszid közösség tagjai elhagyták Nagyváradot, mert nem bíztak a városban, így máshol kerestek maguknak boldogulási lehetőséget. Jelenleg 800 fős az a hívő közösség, akik az ortodox zsinagógát használják.

Az előadó elmondta, a nagyváradiak egy modern várost akartak létrehozni, amelyikhez a szecesszió illett a legjobban. Ez az irányzat dinamikus, s emellett a növényvilág díszítő elemeit, az  indák csavarodását alkalmazza, s ez a kor szimbólumává vált.

A Zsinagógai séták következő alkalmán augusztus 11-én, szerdán, 17 óra 30 perctől Vári György tart előadást Zsidónak lenni: születéstől a halálig címmel.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: