Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A római kor sajtója a pénzérméken

Babos Petra | 2021.08.07.

Vida István, a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának munkatársa, régész, numizmatikus volt a vendégelőadó a Kékfestő Múzeum régészeti előadássorozatának következő állomásán tegnap délután. Az előadás témája az Augustus egyeduralmától Diocletianus pénzreformjáig tartó időszakot ölelte fel.

Az előadó a Médiacentrum kérdésére elmondta, a római kori pénzérmék gyönyörűek.

– A római korban hármas pénzrendszerről beszélhetünk, amely arany-, ezüst- és rézpénzekre épült. Egészen szilárd és megbízható pénzeket vertek, az infláció is minimális volt. A kor médiájának is nevezhetnénk ezeket a pénzeket, mivel akkoriban nem volt még írott sajtó, televízió vagy rádió, tehát ha az embereket a császári propaganda tájékoztatni akarta, akkor ezt az érmeken tette meg – tudtuk meg az előadótól, aki elmondta, az érmek értékét nehéz meghatározni, mivel függ a ritkaságától, a szépségétől és az anyagától.

– A római korban egészen mások voltak az értékviszonyok, mint most. Augustus ideje alatt a denarius volt a pénzrendszer alapja. Az egy 4 grammos ezüstpénz volt, majd súlya lecsökkent 3 grammra. A mai szempontból a húszezreseknek felelhetett meg. Az aprópénzt kétféle fémből verték, sárgarézből készült a sestertius és a dupondius, vörösrézből az as, a semis és a quadrans. Voltak medaillonok is, ezek aranyból, ezüstből és bronzból is készülhettek. Nem voltak forgalmi pénzek, leginkább valamely ünnepélyes alkalomra, illetve kitüntetésképp készültek. A bronzveretű darabok a sestertiusnál nagyobbak voltak – derült ki az előadáson.

Vida István elmondta, a legtöbb pénzérme, amit találnak a fémkeresők az as. Annak komoly vásárlóértéke volt, nyugati tartományokban ezeket gyakran darabolták, hiszen túl nagy volt az értéke a mindennapi apróbb vásárláshoz. Nem okozott nekik problémát, feldarabolták, s ugyanúgy használható volt az érme.

A régészeti előadássorozat soron következő állomásán a Veszprém megyei késő bronzkori fegyverekről, a kincsekről és harcosokról esik majd szó.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: