Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Átvette kitüntetését dr. Kégl Andrea

Huszár Hajnal | 2021.08.10.

Múlt évben döntött arról Pápa Város Képviselő-testülete, hogy dr. Kégl Andrea gyermekgyógyász és a fertőző betegségek főorvosa részére több évtizedes, magas szakmai hozzáértéssel, emberséggel végzett gyógyító munkája és példaértékű életpályája elismeréseként Pápa Város Díszoklevele kitüntetést adományoz. Mint ismeretes, a koronavírus-járvány miatt a városi kitüntetéseket tavaly nem március 15-én, hanem Államalapító Szent István ünnepén adta át dr. Áldozó Tamás, ám az idős főorvos asszony nem tudott részt venni az ünnepségen. A járvány súlyos időszakában nem volt lehetőség az elismerés átadására, így többszöri időpontegyeztetés után hétfő délután látogatta meg a kitüntetettet a városvezető és dr. Töreki-Vörös Ibolya önkormányzati képviselő, aki a pápai kórház volt főigazgatójaként hosszú időn keresztül dolgozott együtt dr. Kégl Andreával.

A doktornő örömmel fogadta a vendégeket otthonában és meghatódva vette át a rangos elismerést. – Nagyon jó érzés, egy ilyen megbecsült, köztiszteletben álló személyt köszönteni. Az ő élete nagyon sok más pápai életével összefonódott. Ez a kitüntetés a tisztelet, a szeretet, a megbecsülés kifejezése, amit sok-sok pápai páciens, családtag és ismerős nevében átadhatok – fogalmazott a polgármester.

Dr. Töreki-Vörös Ibolya meleg szavakkal köszöntötte egykori orvoskollégáját, néhány perc alatt sok közös emléket idéztek fel a közös munka több évtizedes időszakából és csak úgy röpdöstek a kis szobában az orvosi szakkifejezések, különleges esetek. A pápai kórház volt főigazgatója úgy emlékezett vissza, dr. Kégl Andreának második otthona volt a kórház és nagyon sok kollégája rengeteg tudást köszönhet neki. Kiemelte, a főorvos asszony rendkívüli empátiával fordult kollégái és munkatársai felé, elhivatottsága és szakmai igényessége példa volt mindenki előtt.

Az aprócska, törékeny főorvos asszony közeledve a 90. életévéhez, ma is kiváló szellemi képességekkel rendelkezik. Szívesen idézett fel speciális eseteket hosszú pályafutásából, emlékezett vissza munkatársaira és a kórházi évekre. Érdeklődésünkre elmondta, már hatévesen orvosnak készült, pedig a családjában nem volt példa erre és mindvégig kitartott gyermekkori elhatározása mellett. 

– Isteni sugallat volt – mesélte, hozzátéve – az én mamám mindig azt mondta, az élet értelme a munka, én ezt átvettem és eszerint éltem. Boldog vagyok, hogy orvos lettem és két szakvizsgával, rengeteg tapasztalattal végezhettem a munkámat és ennyi szeretet vett körül.

Dr. Kégl Andrea úgy emlékezett vissza, éjjel-nappal a kórházban volt, az volt számára a boldogság, hogy dolgozhatott, segíthetett másokon. Felidézte, nagyon sok súlyos beteget mentett meg gyermekgyógyászként és fertőző betegségek főorvosaként.

– Nem akartam soha vezető lenni, én a kulimunkát szerettem. Az életem volt a munka.

Mint mondta, ma is megismerik az utcán, érdeklődnek hogyléte felől és ez nagyon jól esik neki. Bár egészsége megromlott, friss szellemmel ma is vérbeli orvos, ismerőseit agitálja a vakcinációra és mosolyogva mesélte, többeket sikerült is meggyőznie.

– Még mindig ez a küldetésem – osztotta meg velünk.

Dr. Kégl Andrea 1958 szeptemberében végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen Summa cum laude minősítéssel. Az egyetem elvégzése után a Pápai Városi Kórház gyermek és vegyes profilú fertőző osztályán dolgozott segédorvosként. 1962-ben csecsemő- és gyermekbetegségekből, 1967-ben fertőző betegségekből szerzett szakorvosi képesítést.

1980 és 1993 között – nyugdíjba vonulásáig – a Gróf Esterházy Kórház fertőző osztályát vezette. Munkássága alatt az osztály fejlődése töretlen volt, az új gyógyítási elvek mentén haladva a térség meghatározó osztályává vált. Kiemelkedően jó empátiás és kommunikatív készsége az ideérkező új kollegák szakmai fejlődését és Pápán maradását egyaránt segítette. A vezetése alatt álló szakmai csapat egymást támogató jó közösséggé formálódott. 1994-től 2007-ig a gyermekosztályon szakorvosi tevékenységet végzett, majd a kórház véradójában látott el donorvizsgáló feladatokat. Elhivatottsága, szakmai igényessége révén méltán becsülték meg kollegái. 84 éves koráig dolgozott.

A főorvosnő mindig erőt és szeretetet sugárzott, tudást adott át nem csupán munkatársainak, hanem betegeinek is, akik nagyon szerették. Átélte helyzetüket, azonosulni tudott problémájukkal, mindig megkereste a gyógyítás lehetőségeinek legjobbját. Ha kellett gyermekgyógyászként vigasztalta a kicsiket, hasznos tanácsaival terelgette a szülőket, de a felnőtt betegekkel is megtalálta a hangot. Vannak közöttük nem kevesen, akiket születésüktől éltes korukig gyógyított, végigkísérve életüket.

Ő volt az, akit a betegek nagyon szerettek, s aki csak tette a dolgát, csendesen, alázattal, nem harsányan, s akire mindig számíthattak munkatársai, s akik számára dr. Kégl Andrea életpályája példaként szolgál.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: