Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Helyi adóellenőrzés

Pintér-Papp Eszter | 2021.08.11.

Pápán a lakóingatlannal rendelkező magánszemélyek 2016 óta kommunális adó fizetésére kötelezettek. Az önkormányzat akkor a Pápa és Vidéke hetilappal minden pápai háztartásba eljuttatta a bevallási nyomtatványokat, emellett hirdetőtáblákon és a helyi médiumokban részletes tájékoztatás jelent meg az adónemmel kapcsolatos teendőket ismertetve, valamint az adómentesség feltételeiről, annak változásairól és a bevallási, valamint fizetési határidőkről is folyamatos volt a tájékoztatás. Az önkormányzat az idei évben kiemelt figyelmet fordít a magánszemélyek kommunális adója ellenőrzésére, tudtuk meg dr. Nagy Krisztina jegyzőtől.

A magánszemélyek kommunális adója kivetése az adózó adatbejelentése, bevallása, adatszolgáltatása alapján történik, így tehát határozatot és csekket csak a bevallás megtételét követően tud küldeni az önkormányzati adóhatóság. Az adókötelezettséget érintő változást szintén az adózónak kell bejelentenie, legkésőbb a változást követő év január 15-éig.

A jegyző hangsúlyozta, a bevallás fontos, hiszen a bevallásra kötelezett adóalanyokról az adóhatóság nem rendelkezik nyilvántartással. Az idei évben zajló ellenőrzések során – melyek jelenleg is folyamatban vannak – a bevallásokban szereplő, rendelkezésükre álló adatokat vetik össze a földhivatali nyilvántartással.

A hatályos szabályozás értelmében az adó az idei évben visszamenőleg 2016. évtől kezdődően kivethető. Amennyiben az ellenőrzés során kiderül, hogy egy adóköteles ingatlan esetében nem vetettek ki adót vagy nem megfelelő névre, esetleg nem minden tulajdonosnak keletkezett adófizetési kötelezettsége, az egyeztetést követően 15 napos határidő megjelölésével felszólítást küldenek az adatbejelentési kötelezettséget elmulasztók részére. Amennyiben az adatbejelentés a határidőig nem történik meg, 50.000 forintos bírság kiszabása mellett újabb felszólítást küldenek az adóalanynak. A felszólításban szereplő határidőig teljesített bevallást követően a bírságot jegyzői hatáskörben törlik. Ha azonban erre a határidőre sem teljesül az adatbejelentés, újabb, immár 200.000 forintos bírságot állapítanak meg. Dr. Nagy Krisztina felhívta a figyelmet, hogy mindezen eljárást törvény és nem helyi rendelet szabályozza.

Az adatbejelentés beérkezését követő 30 napon belül értesítik az adózót a fizetendő adó mértékéről és a fizetési határidőről, mely időpontig az adó pótlékmentesen megfizethető. A jegyző kiemelte, részletfizetési kérelem benyújtására is van lehetőség.

Dr. Nagy Krisztina végül hangsúlyozta, az adóhatóság célja nem a bírságok kiszabása, hanem az adótárgyak mind teljesebb körének feltárása az egyenlő arányú közteherviselés érdekében.

A témával a Pápa és Vidéke magazin augusztusi számában részletesebben foglalkozunk.    





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: