Ilyen lesz a Kossuth utca

4613
Fotó: HuHa

Hónapok óta zajlik a Kossuth utca megújításának tervezése, ma a már majdnem végleges terveket hozták el  a szakemberek a városvezetésnek. A Városházán tartott egyeztetésen a műszaki dokumentációkat és a látványterveket mutatták be a tervezők a polgármesternek és kollégáinak.

Mint ismeretes, a város sétálóutcájának rekonstrukciós munkálatai az elképzelések szerint már az idei évben megkezdődnek, igaz ez még leginkább a szükséges közműcseréket jelenti, de még akár az útburkolatépítési munkák is megkezdődhetnek az első szakaszon. A beruházást ugyanis két ütemben tervezik megvalósítani, így először a Fő tér és a Petőfi utca közötti terület újulhat meg.

A mai egyeztetésen Nyitrai Zsolt, a Nyék-Soft Kft. tervezőjétől megtudtuk, a bemutatott látványtervek már a végleges megújítási elképzeléseket mutatják, ebben már csak apró változások történnek.

– Az utca jelenleg osztott pályás, ami azt jelenti, hogy van egy fő pálya és két oldalon járda. Ez teljesen megszűnik, egy sétálóutcai kialakításban gondolkodtunk, vagyis semmilyen szegély nem akadályozza majd a közlekedést. Az épületekbe történő bejutást is igyekeztünk könnyíteni, a magassági kialakításokkal egy-két lépcső eltűnik, bár mindet nem tudjuk megszüntetni. A csapadékvíz-elvezetésre vápás kialakítást terveztünk. A burkolatot egységesítjük, és sok-sok növénnyel szeretnénk díszíteni az utcát, ezeket növénykazettákban helyezzük el – sorolta a tervek részleteit a tervező. Kiemelte, kétfajta burkolattal dolgoztak, ezek anyaga olyan lesz, mint a Fő téré, de stokkolt, vagyis érdesített felülettel, színvilágukban pedig a vöröses és szürke színek jelennek meg, ezeket gránit süllyesztett szegélyek választják el egymástól.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a tanácskozás után úgy fogalmazott, a tervek tetszetősek, de még vannak tisztázandó kérdések.

– Ez egy olyan terv, mely alapján korszerű, de az értékeit megőrző utcakép alakul ki.

Figyelmeztetett, ez a beruházás több száz millió forint értékű, nehézségét az okozza, hogy nagyon komoly építkezést kell egy nagyon szűk helyen kivitelezni.

Mint megtudtuk, a tervek 99 százalékosak, a még szükséges javítások szeptember elejére készülnek el, a tervezői költségbecsléssel pedig szeptember végére jelentkeznek az önkormányzatnál a szakemberek. A munka az első szakaszon a csapadékvíz-elvezetők kiépítésével, a víz- és szennyvízvezeték-rekonstrukcióval kezdődik majd, a tervek szerint még az idei évben.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!