Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Rákász Gergely az Ótemplomban

Pintér-Papp Eszter | 2021.08.13.

Néhány perccel ezelőtt ért véget a Református Ótemplomban Rákász Gergely orgonaművész Lords of the Organ című sorozatának pápai koncertje, melyen többek közt Bach- és Vivaldi-művek is felcsendültek.

Rákász Gergely a koncert előtt elmondta, a koronavírus-járvány időszaka mindenkit megpróbál, ám amikor elszomorodott, mindig arra gondolt, hogy nagyszüleinek két világháborút és azt követően több politikai vihart is át kellett élniük, ehhez képest az, hogy nekünk otthon kellett maradnunk és néhány helyen maszkot viselnünk, elenyésző megpróbáltatás. Így tehát, ha az ember a saját szerepével tisztában van, már egy kicsit könnyebben viseli a terheket. – Én búvárkodom a történelemben, hiszen ahhoz, hogy a koncerteken hitelesen tudjak mesélni Bachról vagy Vivaldiról, ismernem kell őket, mint embert. Ha egy kicsit visszamegyünk és látjuk, hogy az emberiség összességében már mi mindent megélt, akkor azt kell mondanom, hogy hálás vagyok, hogy nekem egy ilyen világégés jutott, mint ez a mostani – mondta a művész, aki arról is szólt, hogy a jó koncert tulajdonképpen energiacsere, amikor a művész a föntről érkező energiát megfordítja és átadja a közönségnek. A járvány idején ez az áramlás szűnt meg, de most, a rendezvények engedélyezésével végre helyreállt és a koncertek eufórikusak.

Rákász Gergelytől azt is megtudtuk, az idei műsor nem egy évfordulót állít a középpontba, hanem az volt a céljuk, hogy ha a közönség csak egy koncertre jut el az idén és az az ő koncertje lesz, akkor tíz centivel a föld fölött lebegve tudjon távozni a hangversenyről és az élményből tudjon táplálkozni az azt követő időszakban. Ezért a koncerten Strauss-keringőt, Ravel Boleróját, Vivaldi Négy évszakjának részletét, Bach-műveket és Sosztakovics-keringőt is hallhattak az érdeklődők, akik rendhagyóan, interaktív módon a műsor alakításába is beleszólhattak a mai este folyamán.    





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: