Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Az ismeretlen Agatha Christie

Babos Petra | 2020.10.13.

Tircsné dr. Propper Valéria, a Miskolci Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója, irodalomtörténész tartott előadást A krimi koronázatlan királynője: az ismeretlen Agatha Christie címmel a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Az előadótól megtudtuk, kamaszkora óta érdeklődik Agatha Christie iránt. Ő elsősorban híres magyar nők életének legendáit kutatja. És hogyan került Agatha Christie a magyar hölgyek közé? Ez kiderült az előadáson.

– Agatha Christienek két híres detektív figurája van, Poirot és Miss Marple. Legnagyobb meglepetésemre, amikor elkezdtem Agathával foglalkozni, rá kellett döbbennem, hogy Poirot figuráját egy magyar származású írónőtől vette át, illetve ő volt egy ihletője Poirot-nak. A magyar írónő szomorú módon a magyar irodalomtörténetben ismeretlen, ő báró Orczy Emma. Az 1880-as években költözött ki a család Angliába, az 1900-as évek elején kezdett el detektívtörténeteket írni, s ő találta ki azt a bizonyos detektívfigurát, az öregembert a sarokban, aki London egyik kávézójában ül, tejet iszogat és süteményt rágcsál, miközben egy kötéldarabot csomózgat. Egy fiatal újságíró lány meséli el neki azokat a bűnügyi történeteket, amelyeket nem tudnak a detektívek megfejteni. Az öregember a sarokban megfejti az elbeszélés alapján a történeteket. Ez az az öregember volt Agathta Christie Poirot-jának az előfutára. Így került a híres magyar nők életének legendái közé Agatha is, azonkívül, hogy nagyon szerettem a regényeit – tudtuk meg az előadótól, aki kiemelte, Agatha Christie regényei naprakészek, a gondolatai visszaköszönnek a mostani politikai helyzetben, a gazdasági életben, a terrorizmusban.

– Családi életének árnyoldalait romantikus regényeiben írta le. Amikor megjelentek a regényei, senki nem tudta, hogy a Mary Westmacott álnév Agatha Christie-t takarja. Agatha gondolkodása romantikus volt és fantáziadús lehetett, másképpen nem tudta volna megírni a rengeteg krimit. Ha olvassuk, bármennyire is a gyilkosságokról szól, más a megoldása, története – mondta az irodalomtörténész.

Tircsné dr. Propper Valéria hangsúlyozta, ő büszke arra, hogy magyar, ezáltal a népére, nemzetére és a történelmére. Az előadásaival és a kutatásaival a magyarságtudatot szeretné bemutatni. 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: