Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Kárpát hazánk táncai

Pintér-Papp Eszter | 2021.08.19.

Három táncegyüttes, a nagyidai Ilosvai Aszú, a győri Kiscserókok ifjúsági csoport és a Vadvirág Néptáncegyüttes közreműködésével igazi táncünnep részesei lehettek mindazok, akik ma késő délután ellátogattak a szabadtéri színpadra, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület Kárpát Hazánk Folklór Ünnepe című rendezvényére.

A résztvevő tánccsoportok a program kezdetén zenélve, táncolva végigvonultak a belvárosban, így érkeztek el a szabadtéri színpadhoz, ahol ünnepélyes pillanatokkal folytatódott a rendezvény. A Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány minden év január 22-én, A magyar kultúra napján adja át a Pro Cultura Díszokleveleket azon személyek és közösségek számára, akik hosszú évek óta gazdagítják Pápa város kulturális örökségét. A világjárvány miatt az idei év januárjában nem volt lehetőség a díj átadására, ezért azt a mai napon, Államalapító Szent István ünnepének előestéjén vehették át a díjazottak dr. Baloghné Uracs Mariannától és Müller Anitától, a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány kuratóriumának tagjaitól.

A kuratórium döntése alapján 2021-ben Pro Cultura Díszoklevél kitüntetésben részesült Kerpel Péter művésztanár, aki sokoldalú alkotóművész, tanári és művészi hivatása mellett a Magyar Vöröskereszt országos vezetőségének is tagja. Nevéhez fűződik a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma grafikus és festő képzésének elindítása. Alkot a Pápai Képzőművész Körben és belekóstolt már az iparművészeti tervezőmunkába is.

Az idei év másik díjazottja a Pegazus Színház Társulata. A Pegazus Színházat 2005-ben alapította Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt. A különleges hangulatú barokk pincében működő magán kamaraszínház felnőtt- és gyermekelőadásokkal egyaránt szórakoztatja nézőit. Munkájukat a szakmai igényesség, az egyéni látványvilág, a színház iránt érzett alázat és a közönség szeretete jellemzi. A díjat Végh Zsolt, a Pegazus Színház alapító-igazgatója vette át.

A díjátadót követően a tánccsoportoké volt a színpad. A talpalávalót Németh Dénes és zenekara, valamint Kiss Rafael és barátai húzták, de bemutatkozott Pusztai Boglárka és zenekara is.

Müller Zoltán néptáncpedagógus, a Vadvirág Néptáncegyüttes művészeti vezetője a Médiacentrum kérdésére elmondta, a programot első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal két évvel ezelőtt rendezték meg. A járványhelyzet miatt az elmúlt évben nem tarthatták meg a folklór ünnepet, így az idei a második Kárpát Hazánk Folklór Ünnepe, melyre közel száz táncos gyűlt össze Pápán. Müller Zoltán hangsúlyozta, a vadvirágosok a nyár folyamán szünet nélkül próbáltak, hiszen a járványhelyzetben hosszabb kihagyásra kényszerültek, csak távoktatásban találkozhattak a táncosokkal. Most, az enyhítések bevezetése óta örömmel vesznek részt különböző fesztiválokon, falunapokon, rendezvényeken. 

A nézők a mai este folyamán többek közt bodrogközi, gömöri, rábaközi, kalocsai, mezőségi, kalotaszegi és bakonyi táncokat láthattak.       





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: