Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Hűnek kell maradnunk Szent István hagyatékához!

Pintér-Papp Eszter | 2021.08.20.

Az Országzászló emlékműnél tartott koszorúzással kezdődött nem sokkal ezelőtt az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából rendezett városi megemlékezés. Az ünnepi program a szabadtéri színpadon folytatódott, ahol Németh Zsolt önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet.

– Szent István annak idején Európát választotta. Kiállt az egyetemes keresztény értékrend mellett, s elfogadtatta ezt népével is. A Kárpát-medencébe érkező hét törzs összekovácsolásával a keresztény hit alapjaira építve tudott stabil viszonyokat teremteni, egy erős államot alapítani – mondta a képviselő, aki később úgy fogalmazott, szent királyunk döntéseivel végérvényesen kijelölte helyünket Európában, és hosszú távra biztosította államunk függetlenségét. Az általa lerakott szilárd alapok képessé tették a magyarságot arra, hogy idegen hatalmak uralma alatt, kilátástalannak tűnő helyzetekben is megőrizze szabadságvágyát, törekvését az önrendelkezésre, a függetlenségre.

– Az állam igazi ereje akkor mutatkozik meg, amikor válság van. Szent Istvántól megtanultuk, hogy csak a szilárd alapokon nyugvó állam tud a rendkívüli helyzetekben gyorsan jó döntéseket hozni, és csak az ilyen államok polgárai képesek a döntéseket egységesen, közös elhatározással és akarattal végrehajtani. Az elmúlt több mint másfél esztendő igazán embert próbáló időszak volt. Nyugodtan állíthatjuk, hogy mi, magyarok álltuk a kihívást, válságkezelésünk a világon a legsikeresebb nemzetek sorába emelt minket. Az államnak bátor döntéseivel sikerült megvédenie polgárait. Magyarországon mindenkinek időben jutott vakcina, és az elsők között tudtunk visszatérni normális életünkhöz. A nemrég megjelent a legoptimistább várakozásoknál is jóval kedvezőbb második negyedéves GDP-adatok pedig azt igazolják, sikerült a gazdaságot is újraindítani – hangsúlyozta a szónok.

Németh Zsolt úgy fogalmazott, az állam mi magunk vagyunk, a határon innen és határon túl élő magyarok. Nemcsak intézményeink, hanem hagyományaink, értékeink, az általunk örökölt magatartásformák, maguk az itt élő emberek a saját felelősségvállalásaikkal, terveikkel, céljaikkal, álmaikkal. Amikor a magyar állam sikeres, akkor mi magunk is sikeresek vagyunk. Az állam sikerei az általunk létrehozott és működtetetett intézményrendszernek, az általunk képviselt értékeknek, elveknek és hagyományrendszerünknek a sikerei is. Ha eljön egy újabb, a mostanihoz hasonló vagy talán a mostani tudásunkkal még le sem írható válsághelyzet, csak akkor tudunk azzal sikeresen szembenézni, ha azokat az értékeinket, amelyeknek a mostani sikereinket is köszönhetjük megőrizzük, és nem hagyjuk mások által sem elpusztítani.

A képviselő rámutatott, mi magyarok talán hajlamosak vagyunk alábecsülni sikereinket, eredményeinket. Talán nem vesszük észre, mennyire gazdagok is vagyunk valójában, milyen szerencsések is vagyunk, hogy a világ egyik legszebb országában élhetünk Európa közepén. Államunkat a közösségeinkben és az itt élő emberekben meglévő értékek formálják, alakítják. Az utóbbi időkben nemzetközi és hazai szinten is egyre több szó esik egy nagyon fontos emberi értékről, az elfogadásról. Meggyőződésem, hogy a magyar embernél toleránsabb nincs. Itt Pápán is több nemzet polgárai élnek békésen egymás mellett, és ebből az elmúlt időszakban soha semmilyen probléma nem volt. Városunkban még akkor is tisztelik a más nemzet polgárait, ha nem elvárás az, hogy térdeljünk a sportrendezvények előtt. Befogadóak vagyunk, elfogadjuk a másságot vallási vagy bármilyen világnézet tekintetében, de azt nem hagyjuk, hogy gyermekeink kiforratlan egyéniségét mások befolyásolják. Adjuk meg fiataljainknak az esélyt a hagyományos értékrend szerinti felnőtté válásra! Adjuk meg nekik az esélyt arra, hogy majd később, érettebb fejjel maguk dönthessék el, hogy felnőttként milyen úton járnak tovább! Mi ezt a döntésüket tiszteletben tartjuk.

– István király így tanította fiát: „Aki ugyanis megveti, amit megszabtak atyai elődei, az isteni törvényekre sem ügyel.” Szent István elindította a magyarságot egy úton, azonban rajtunk is múlik, hogy mit hagyunk belőle örökül. Mi valamennyien tevékenyen részt veszünk államunk alakításában. Döntéseinkkel, tetteinkkel, életmódunkkal, megnyilvánulásainkkal felelősséggel tartozunk gyermekeinknek, nemzetünk jövőjének. Ez Szent István hagyatéka és üzenete a mának. Ehhez hűnek kell maradnunk! – zárta gondolatait Németh Zsolt.

A városi kitüntetéseket a hagyományok szerint a március 15-i városi megemlékezésen adják át. Az idei évben a koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetőség, így a Pápa Városért Érdemérem és a Pápa Város Díszoklevele kitüntetéseket a mai alkalmon vehették át az idei díjazottak. Pápa Város Díszoklevele kitüntetést vehetett át dr. Bagoly Katalin onkológus, a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő onkológiai osztályának vezető orvosaként, a betegek gyógyításáért végzett több évtizedes áldozatos tevékenysége, példaértékű emberi magatartása, segítőkészsége és kiváló szaktudása elismeréseként, dr. Böröczky Zoltán fogorvos, a Pápai Református Egyházközség tiszteletbeli gondnoka, a helyi választási bizottság volt elnöke közéléti szerepvállalása és a református egyházközség érdekében végzett tevékenysége elismeréseként és Molnár Lajos helytörténet-kutató, festő-grafikus a helytörténeti értékek megőrzése, valamint képzőművészeti és közösségépítő tevékenysége elismeréseként.

Pápa Városért Érdemérem kitüntetésben részesült az Egyesített Szociális Intézmény dolgozói kollektívája a Covid-19 vírus miatti veszélyhelyzetben tanúsított példamutató és összetartó munkájáért – a kitüntetést Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető és Kissné Marton Bernadett vezető ápoló vették át –, valamint dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója közéleti szerepvállalásáért és elkötelezett könyvtáros-szakmai tevékenységéért.

A kitüntetések átadását követően kezdődött az ünnepi műsor, melynek közreműködői a Vadvirág Néptáncegyüttes, a nagyidai Ilosvai Aszú Néptáncegyüttes és a FRICSKA táncegyüttes.

Az ünnepi program a megemlékezést követően, 20 órától az Esterházy-kastély udvarán népviseleti divatbemutatóval folytatódik.  


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.26.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: