Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Megáldották az új kenyeret Borsosgyőrön

Babos Petra | 2021.08.20.

Ma délután tartották a borsosgyőri Szent István király templom búcsúját.

A szentbeszédben Földi István esperes, plébános hangsúlyozta, a mai napon nemzetünk fő ünnepe van.

– Szent István király országépítő tevékenységében már ifjú korában komoly segítséget jelentett a hit, s az ebből fakadó cselekedetek. Nem az a hit, amelyik abban az időben válságot élt meg, – mivel Rómában akkor nagy válság volt, mind társadalmilag, mind pedig hitben – hanem az evangéliumi hit. Szent István visszanyúlt az evangéliumi élethez, s azt élte meg családjával. A hitből fakadó cselekedetekkel alapozta meg a jövőt. Az örökség ott van a magyar nemzet szívében határainkon belül és kívül, a világ bármely részében. Szent István országépítő hite és szeretete Isten iránt példa lehet nekünk, a ma élőknek, hogy tudjuk sziklára, vagyis hitre építeni életünket, amelyből országot és jövőt tudunk építeni – mondta az atya.

A nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött kenyeret Földi István ünnepélyesen megszentelte.

Az esperes hangsúlyozta, a kenyér az életet szimbolizálja, mert ahol van kenyér, ott élet is található. A kenyér örök életre táplálja az ember lelkét.

– Régen az emberek jobban megbecsülték a kenyeret, mint napjainkban. A bőségben a kenyér sokszor a szemetesbe kerül. Ez elgondolkodtató, hiszen a világ más részén egy darab kenyér életet menthet, s a kenyér ezt szimbolizálja. Az új kenyér ünnepe hálaadás is azért, hogy van új életünk, van, ami tápláljon minket, s egy fohász is, hiszen „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…” – zárta gondolatait a plébános.

Takács Miklósné, a program szervezője a Pápa és Vidékének elmondta, augusztus 20-a kettős ünnep Borsosgyőrőn, hiszen nemcsak Államalapító Szent Istvánra emlékeznek ezen a napon, hanem a templom búcsúját is ekkor tartják. A templom 2004-ben épült, dr. Márfi Gyula veszprémi érsek idején.

– Búcsúünnepet negyedik éve szervezünk, amely ökumenikus alkalom, hiszen mindenkit szeretettel várunk felekezeti hovatartozástól függetlenül. Az előző években a szentmisén mindig volt komolyzenei koncert is, idén verses-zenés összeállítással készültünk – mondta a szervező

Az ünnepi szentmise után Pusztai Boglárka, Brenner Boglárka és Pusztainé Becskereki Virág zenés-irodalmi összeállítását hallhatták a megjelentek. Az összejövetel szeretetvendégséggel zárult. 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: