Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Folklór új köntösben

Pintér-Papp Eszter | 2021.08.20.

DeFoP – Design Folk Pápa. Egy előremutató kezdeményezés, mely a hagyományos folklór elemeit öltözteti új köntösbe, ötvözi a modernnel. Egy program, melyet a Tánc-Lánc Alapítvány hívott életre, s melyet hagyományteremtő szándékkal három évvel ezelőtt rendeztek meg első alkalommal. A második DeFoP terveit a világjárvány átírta, ezért az eredetileg tervezettnél egy évvel később, a mai napon tudták azt megtartani az Esterházy-kastély udvarán.

A ma esti rendezvény első fellépője a FRICSKA táncegyüttes volt. A három tehetséges fiatal – köztük a pápai származású Popovics Márk, aki a világ leggyorsabb táncosa – táncos ritmusos, lendületes előadásával elvarázsolta a közönséget.

Másodikként az Aurora FolkGlamour rendhagyó divatbemutatóját láthatták az érdeklődők, mely tulajdonképpen egy mesékkel, drámával átszőtt performansz volt. A Németh Hajnalka Auróra által megálmodott ruhák nagy sikert arattak a nézők körében.

Müller Anita néptáncpedagógus a Médiacentrum kérdésére elmondta, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Művészeti Iskola vállalta fel Pápán a folklór és a hagyományok ápolását. A folklór továbbélésének extrémebb változatai bemutatását pedig a Tánc-Lánc Alapítvány karolta fel. Ennek egyik elemeként olyan divattervezőket keresnek meg és hívnak Pápára, akik újszerű módon használják a népi motívumokat, hímzésvilágot, a szövést, a szabás-varrást vagy olyan alkotásokat, amelyek ebbe a szemléletmódba belepasszolnak, tehát például az újragondolt néptáncot. Ennek a kezdeményezésnek részeként láthattunk ma este két világhírű előadót.

Müller Anita hangsúlyozta, a népi hagyományőrzéssel foglalkozók számára a legteljesebb mértékig elfogadható a folklór minőségi újragondolása. A néptáncot sokan ósdi dolognak tartják, valójában azonban egy folyamatosan változó, megújuló, frissülő műfaj, amibe mindig beleépül az adott kor szelleme, az adott időszak változásai. A minőségi újragondoláshoz azonban elengedhetetlen a hagyománytisztelet és emellett természetesen a kreativitás is.        





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: