Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Ők is a hazát szolgálták – Megjelent a második kötet

Pintér-Papp Eszter | 2021.08.21.

Horváth Ferenc életében fontos helyet foglal el a katonai hagyományőrzés, Pápa város katonai történetének kutatása. Így született meg a pápai ejtőernyősök egyéni sorsát bemutató kiadvány gondolata. A gondolatot tettek követték, s komoly kutatómunka eredményeként a közelmúltban már a második kötete jelenhetett meg az Ők is a hazát szolgálták – A második világháborút megjárt pápai katonák történetei sorozatnak.

A szerző az első kötetben 19, a második kiadványban 16 egykori pápai ejtőernyős személyes történetét mutatja be levéltári kutatások és családi visszaemlékezések, dokumentumok alapján.

Horváth Ferenc a Médiacentrum kérdésére elmondta, személyesen is ismert veterán ejtőernyősöket – köztük vitéz Székely Sándort, akinek története a második kötetben szerepel – és ezek az ismeretségek, valamint családi érintettsége és a katonai hagyományok tisztelete indították a sorozat megírására.

A szerzőtől megtudtuk, a második kötet számtalan érdekességet tartogat, köztük Oszlánszky Ferenc és Boncz József 1945 utáni összeesküvésének történetét, mely a két ejtőernyős személyes bemutatása során bontakozik ki.

A pápai ejtőernyősök történetét feldolgozó könyvek megjelenését dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója szorgalmazta. Mint mondta, egy olyan kor embereiről, katonáiról, hazájukat szerető és védő személyekről emlékeznek meg a kiadványok, akikről negyven évig még csak beszélni sem lehetett. A nyugalmazott könyvtárigazgató arról is szólt, hogy Horváth Ferenc nagyon fontos munkát végzett a pápai ejtőernyősök történetének felkutatása és dokumentálása terén és reményét fejezte ki, hogy a két kötetet hamarosan egy harmadik követi majd.

Az Ők is a hazát szolgálták II. Pápa Város Önkormányzata támogatásával jelent meg. A könyv bemutatóját szeptember 7-én tartják a Jókai Mór Városi Könyvtárban.   





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: