Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Szabadidőparkká alakul a Külső-Várkert

Huszár Hajnal | 2021.08.22.

A Zöld város II. projekt ad lehetőséget arra az önkormányzatnak, hogy a Vajda Péter lakótelep mögötti területből igényes közparkot alakítson ki. A TOP-pályázaton 574 millió forintot nyert el a város, melyhez még közel 150 millió forint önerőt biztosít a kivitelezési munkákhoz. Ez utóbbi összeget ráemelési kérelem benyújtásával próbálja megszerezni az önkormányzat. A projekt két beavatkozási helyszínt érint: a Bakony-ér és a Petőfi-gimnázium közötti területet, valamint a Külső-Várkertet, ez utóbbi helyszínre is átvették a munkaterületet a közbeszerzési eljárással kiválasztott kivitelezők.

A Vajda Péter lakótelep mögötti rét 7200 négyzetméteren újul meg, a mostani kihasználatlan, de értékes területen igényes szabadidőpark jön létre a következő hónapokban. A zöldterület intenzitásának növelése során a nem idevaló és beteg fákat eltávolítják és közel 4000 növényt telepítenek, új sétautakat építenek ki stabilizált murvaburkolattal, döngölt földdel és térkővel, kiszolgáló utat építenek és parkolókat létesítenek, kiépítik a közvilágítást és utcabútorokat telepítenek.

Az új parkban készül egy közel 700 négyzetméteres játszótér hét játékkal, valamint egy ügyességi játékeszközökkel felszerelt motorikus park, melyen tíz játékeszközt helyeznek el. Fontos része a beruházásnak a látványtó kialakítása, amihez a Várkertfürdő elfolyó vizét vezetik a meglévő tómederbe, a felesleges vizet pedig a Bakony-érbe juttatják el. A látványtóhoz egy víz fölé nyúló stég is készül 265 négyzetméter felülettel. A park kiszolgálására és közösségi célokra készül a 117 négyzetméteres épület 70 négyzetméteres fedett terasszal, ebben büfé, vizesblokk és közösségi használatra kialakított tér kap helyet.  

A látványos építési munkálatok napokon belül megkezdődnek és várhatóan januárban fejeződnek be.

Mint ismeretes, a Külső-Várkertet több más beruházás is érinti, hiszen a Bakonyerdő Zrt. és a város együttműködésében már megkezdődött a kisfenyves megújítása, és tavaly itt épült meg az 1 kilométeres futókör is, amely azóta a sportolni vágyók kedvelt helyévé vált. A Zöld város II. projekt mellett egy másik fejlesztés is indul hamarosan, hiszen ezen a területen épül meg a bringások pumpapályája is, melynek kivitelezése a tervek szerint szeptemberben kezdődik.

Mindezekkel a fejlesztésekkel a Vajda Péter lakótelep mögötti terület szabadidős és sportolási célokat szolgáló parkká alakul, egyaránt szolgálva a Vajda lakótelepen élőket és a város más területein lakókat.

(További részletek a fejlesztésekről a Pápa Városi Televízió A város velünk épül című hírmagazinjában, minden szerdán 18.15 órakor.)





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: