Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Történelmi filmek fesztiválja Pápán

Babos Petra | 2020.10.14.

November 12-15. között rendezik meg Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált. Pápa városa a barokk történelmi belvárossal, a nemrég felújított filmszínházzal, a történelmi hangulattal rendkívül alkalmas arra, hogy pár napig a világ történelmi film terméséből válogatva, a nemzetközi filmvilág egyik fontos fesztiváljának adjon otthont. Európában páratlan ez a tematikus fesztivál, hiszen kifejezetten történelmi filmekre szakosodott fórum ezenkívül egy van csak. A PIHFF (Pápa International Historical Film Festival) hat kategóriában hirdette meg a versenyt (játékfilm, rövid játékfilm, dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, animációs film és kísérleti film). A program szervezésében az egyik legnagyobb fesztiváloztató cég, a kanadai Filmfreeway vett részt.

Pozsgai Zsolt, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező a világ számos nemzetközi filmfesztiválján dolgozott zsűritagként, és úgy látta, ez a tematikus fesztivál hiányzik a palettáról, ezért megkereste Pápa városát, dr. Áldozó Tamás polgármestert, a testület pedig azonnal partner lett. A fesztivál fő támogatója a Magyar Nemzeti Filmintézet. Támogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Pápa városa is.

Összesen 186 alkotás nevezett a fesztiválra a világ különböző pontjairól, melynek programjába 30 különböző műfajú film került be. Valamennyi filmet angol felirattal vetítik a pápai Petőfi Filmszínházban.

A fesztivál november 12-én 13 órakor ünnepélyes megnyitóval indul, itt adják át a most még személyében nem publikus Életmű-díjat. November 15-én, vasárnap 19 órakor pedig az ünnepélyes eredményhirdetést tartják. A díjátadón a nyertes filmek alkotóival az internet segítségével találkozhatunk.

Pápa városában született László András, Andrew Laszlo, a világhírű operatőr. Az ő emlékének szentelik a fesztivált, a trófea is az ő alakját idézi.

A rendezvényről ma délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Petőfi Filmszínházban.

Dr. Áldozó Tamás polgármester először gratulált Pozsgai Zsoltnak, akinek a tevékenységét a közösségi médián keresztül figyelemmel követi, s látta, hogy nem ez volt az első fesztiválszereplése, alkotóként 2020-ban, illetve más fesztiválokon is díjazták már a munkáját.

-Pozsgai Zsolt megkeresett egy ötletével, ez pedig a Pápai Történelmi Film Fesztivál volt. Ilyen jellegű fesztivál nincs a környéken, s úgy gondolta, hogy városunk alkalmas lenne ezen program lebonyolítására. Bíztunk abban, hogy az alkotók, a zsűri, a résztvevők, s a valóságos fesztiválhangulat teszi teljessé a fesztiválról alkotott képünket, de ez sajnos a járvány miatt elmarad – mondta a városvezető, aki végül köszönetét fejezte ki Pozsgai Zsoltnak, aki partnert látott a városban erre a filmfesztiválra. Örömét fejezte ki, hogy mára már egy létező eseményként jegyezhetjük az I. Pápai Történelmi Film Fesztivált. Reményét fejezte ki, hogy a seregszemléről szóló hírrel egy olyan folyamatot tudnak elindítani, amely nem a novemberi filmfesztivállal fogja elérni a csúcspontját, hanem az csak az első lesz a sok-sok pápai történelmi film fesztivál sorában, s hogy a következő alkalommal a filmfesztiválos miliő is kísérni fogja ezt a rendezvényt, amit a nagy fesztiválokon látunk és megtapasztalunk.

Pozsgai Zsolt fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón elmondta, Pápát kiváló helyszínnek tartja, hiszen a város történelmi hangulatot áraszt.

-Szerettünk volna egy színpompás fesztivált létrehozni, de a járvány közbeszólt. A szervezők bíznak abban, hogy jövő novemberben ez a terv megvalósulhat, és a Pápai Nemzetközi Történelmi Film Fesztivál a jelentős világfesztiválok sorába léphet – emelte ki a fesztiváligazgató.

A sajtótájékoztató után Micsik Zoltán, a Petőfi Filmszínház vezetője, művészeti és technikai vezetője kiemelte, hatalmas megtiszteltetés számukra, hogy a szervezők a pápai mozit választották a filmek levetítésének helyszínéül.  Az évek során több sikert értek el, amire büszkék és ez a filmfesztivál egyfajta megkoronázása ezeknek az eredményeknek.

A vetítések ingyenesek, a szervezők a vendégeken túl nagy örömmel látják Pápa város közönségét, érdeklődőket, diákokat.

A zsűri tagjai: Árpa Attila, a zsűri elnöke, rendező, producer, színművész, Győri Márk operatőr, Kovács Claudia operatőr, rendező és Zámbori Soma színművész, rendező. A fesztivál programjában részt vesz a diákzsűri, mely Pápa város angol tagozatos diákjaiból áll össze, és önálló díjat is ad ki.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: