Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Orgonaszó a tapolcafői református templomban

Babos Petra | 2021.08.22.

A Filharmónia Magyarország „Köszönjük Magyarország!” pályázatnak köszönhetően Magda Dávid orgonaművész, zeneszerző adott koncertet ma este a tapolcafői református templomban. A koncert elején Apostol Pál lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, s elmondta, az idei évben első alkalommal rendeztek hangversenyt a templomban.

– Nagyon örülünk, hogy nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan orgonahangversenyt szervezhettünk. Fontosnak tartottuk, hogy legyen egy pillanat, amikor elcsendesedünk, amikor egymásra figyelünk, s csak a muzsikaszót hallgatjuk – emelte ki a lelkipásztor.

Magda Dávid 1984-ben Egerben született, ötéves korában kezdte el zenei tanulmányait. Régóta kedvelt hangszerével, az orgonával 11 éves korában ismerkedett meg. Később a kecskeméti zeneművészeti szakközépiskolában tanult, majd a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán diplomázott. Ezt követően Svédországban tanult improvizációt és egyházzenét.  Jelenleg az egri egyetemen tanít orgonát, zongorát, improvizációt és zeneelméletet.

Magda Dávid a Médiacentrum kérdésére elmondta, örömmel fogadta a Filharmónia Magyarország felkérését, ezen pályázat keretein belül a mai volt a negyedik koncertje, tegnap a pápai református újtemplomban adott hangversenyt.

– Évről évre igyekszem olyan helyekre eljutni, ahol még nem koncerteztem. Egy jó barátságnak köszönhetően jutottam el Pápára és Tapolcafőre, nagyon örülök, hogy itt lehetek – emelte ki az orgonaművész, aki elárulta, a magyar templomi orgonák rossz állapotban vannak, ám Tapolcafőn a digitális hangszer magas művészi szinten szólaltatható meg, és a pápai református templomban található orgona is jól nyitja a koncertezés spektrumát.

Az orgonaművésztől megtudtuk, a pandémia idején ő sem tudott koncertezni, ám a műhelymunkára tökéletesen alkalmas volt az az időszak.

– Otthon komponálással foglalkoztam. Aztán a koncertezés júniusban indult el, s most tartalmas időszak áll mögöttem, s áll még előttem, és remélem, nem szól közbe újra a járvány, s így sokáig örvendeztethetem meg a zenebarát közönséget a különböző korok muzsikájával – fűzte hozzá.

Magda Dávid szerzeményei, improvizációja mellett Bach, Kodály, Liszt, Antalffy és Gárdonyi Zsolt műveiből válogatott a hangversenyre.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: