Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Olvass és írj Anne Frankkal

Babos Petra | 2021.08.26.

Olvass és írj Anne Frankkal címmel ismeretterjesztő vándorkiállítás nyílik szeptember 1-jén a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében. Az amszterdami Anne Frank Ház ismeretterjesztő kiállításának célja, hogy az író kamaszlány, Anne Frank lelkesítő példáján keresztül közelebb vigye a gyerekeket az olvasás és az írás szeretetéhez.

Hédi Fanni, az Anne Frank Ház magyarországi koordinátora és oktatója a Médiacentrumnak elmondta, az Anne Frank Ház 1960 óta múzeumként működik Amszterdamban. Anne ezen a helyen írta híressé vált naplóját. A házat évente körülbelül egymillió ember tekinti meg.

– Az amszterdami múzeumnak limitált lehetősége van a látogatók befogadására. Már az 1980-as években felmerült az ötlet, hogy olyan oktatási anyagokat, vándorkiállításokat állítsunk össze, amelyek kiléphetnek Hollandiából, s más országokba, kisebb településekre is eljuthatnak. Ennek eredményeként jöttek létre az 1990-es évek végére a mobil vándorkiállítások, amelyeket könnyű szállítani. Így könyvtárakba, iskolákba is eljuthat Anne Frank élete. Magyarországon 2007-ben indult útjára az első vándorkiállítás, a másik kiállításunkat 2016-ban mutattuk be, ebben a mai fiatalok mesélik el, hogy hogyan szembesülnek olyan élethelyzetekkel, amikor nem élhetik meg az identitásukat a maguk szabadságában. A másik, holokausztra és a második világháborúra épülő kiállításunkkal ellentétben ez a kiállítás Anne naplóján és gondolatain keresztül próbálja a fiatalokkal megszerettetni az írást és az olvasást és arra ösztönözni őket, hogy ők is olvassanak több könyvet, írják le gondolataikat, érzéseiket. Az Olvass és írj Anne Frankkal című kiállításunkat 9-15 éves korosztálynak ajánljuk, ez kimondottan a fiatalabb korosztályt megszólító tárlat, nem holokauszt tárlat, hanem az a cél, hogy Anne-t, mint egy tehetséges írót megismerhessék – tudtuk meg Hédi Fannitől.

Polovitzerné Antal Mónika, a könyvtár szakmai vezetője elmondta, a mai napon módszertani foglalkozást tartottak a könyvtáros kollégáknak és a Pápa és Környéke Zsidó KulturálisHagyományőrző Egyesület érdeklődő tagjainak.

– A mai módszertani foglalkozáson három kolléganőnk vett részt, ők azok, akik az iskolai csoportokat vezetik majd, s tartanak nekik interaktív foglalkozásokat. Kérjük az iskolai csoportokat, hogy előzetesen jelentkezzenek be a kiállításra – hangsúlyozta a szakmai vezető, aki hozzátette, a vándorkiállítás eredetileg 2020 májusában valósult volna meg, ám a járványhelyzet ezt felülírta, de örülnek, hogy a tárlat egy év után mégis látható lesz Pápán.

A kiállítás ingyenesen látogatható, október 31-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: