Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kaotikus állapotok közül menekítik az embereket a C-17-esek

Pintér-Papp Eszter | 2021.08.26.

Reggel hírt adtunk arról, hogy egy közösségi médiában megjelent bejegyzés szerint a Pápán állomásozó C-17-esek is részt vesznek Afganisztánban rekedt emberek kimenekítésében. Hírportálunk megkereste a Stratégiai Légiszállítási Képesség sajtóosztályát, akiktől több részletet is megtudhattunk a küldetésekkel kapcsolatban.

A közel-keleti főváros augusztus 15-i tálib megszállása óta tízezrek rekedtek a kabuli reptéren, köztük nemzetközi követségi dolgozók, a NATO afgán segítői és családjaik, akik a tálibok elől menekülve az evakuálás reményében várakoznak a légikikötőben.

Mint megtudtuk, a Stratégiai Légiszállítási Képesség légihidat alakított ki, amellyel az utasok kezelése és mozgatása hatékonyan történhet. Az utasok adatait, mozgatásukat, valamint azt, hogy mi lesz a célállomásuk, az egyes tagországok mozgatásvezérlési egységei kezelik azért, hogy a beszállítás a lehető legkevesebb időt vegye igénybe a veszélyes területen.

A 12 tagország alkotta Stratégiai Légiszállítási Képesség augusztus 17-én hajtott végre először mentőfeladatot, hogy egyik tagországának állampolgárait kimenekítse az afgán fővárosból. A Boeing Globemaster III C-17-es teherszállító gépeket a tizenkettőből nyolc ország vette igénybe afganisztáni mentőakcióhoz.

Információink szerint a SAC katonái veszélyhelyzeti padlóra rakodásra rendezték be a hatalmas gépet, hogy minél több embert tudjanak egyszerre evakuálni. Az egyes tagországok igényeit gyakran kombinálták a pápai forgalomirányítási központ szakemberei a kabuli nemzeti képviselőkkel, hogy maximalizálni lehessen a rakodótér kapacitását, így a legnagyobb menekítő repülés, amelyet egy SAC C-17-es hajtott végre az elmúlt napokban, több mint 500 embert számlált.

Ezek a küldetések kiemelten fontosak, hiszen a híradásokból is látható, a kabuli reptéren kaotikus állapotok uralkodnak, a Nehéz Légiszállító Ezred katonáinak és a kabuli szervezőknek rendkívül rugalmasan kell a feladatokhoz állniuk, hogy a biztonsági határértéken belül minél több embert ki tudjanak hozni.

Hírportálunkat arról is tájékoztatták, hogy a 12 ország katonái mindent megtesznek, hogy a gyakran otthon nélkül maradó családoknak minél kevésbé legyen megterhelő a veszélyes utazás, így a gyerekeket plüssmackók várják a fedélzeten.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: