Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pápai Páriz Ferencre emlékeztek

Babos Petra | 2021.08.26.

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet a 305 évvel ezelőtt elhunyt „magyar Hippokratészre”, Pápai Páriz Ferencre emlékezett ma délután. A főhajtást a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő Jókai utcai főhomlokzata előtt, a néhai református egyházi író, szótáríró, filozófiai és orvosdoktor, polihisztor ötvenöt évvel ezelőtt elhelyezett emléktáblájánál tartották.

A megemlékezés elején Varga Árpád tanár-költő szavalt, majd Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő szólt a megjelentekhez.

Mint mondta, Pápai Páriz Ferenc Désen született. Nagyapja pápai polgár és kereskedő volt, a család ezért vette fel a Pápai nevet. Pápai Páriz Ferenc Heidelbergben szerzett filozófiai, Bázelben orvosdoktori címet, majd hazatérve előbb Bihar vármegye, majd a fejedelmi udvar orvosa lett, illetve 1678-tól haláláig tanár volt a nagyenyedi református kollégiumban, ahol görög nyelvet, filozófiát, természettant tanított, s az ő hatására vezették be az orvosi alapismeretek oktatását. Megélhetését II. Rákóczi Ferenc fejedelem adományokkal segítette.

Az egyleti ügyvivő kiemelte az első önálló magyar nyelvű nyomtatott orvosi könyvet, a Pax Corporist, amelyben Páriz tucatjával ajánlja azokat a gyógy- és fűszernövényeket, amelyek a mai gyógyszeriparban és a háztartásokban is ismertek. Művében figyelmeztet a vírusok, a fertőzések megelőzésére, vissza-visszatérő jó tanácsa – máig élő mondanivalója – az egészséges életmód.

Kerecsényi Zoltán beszélt még Zsoldos Jánosról is, aki Diaetetika – vagy az egészséget fenntartó és a betegségtől tartóztató rendszabások címmel Pápai Páriz Pax Corporisához hasonló kötetet készített 1814-ben Pápán.

Ezt követően dr. Sipos Gábor orvos-igazgató és Kerecsényi Zoltán közösen emlékszalagot kötöttek fel és koszorút helyeztek el Pápai Páriz Ferenc márványtáblájánál. Végül az egylet küldöttsége az idei Rákóczi-évfordulók jegyében koszorút helyezett el a Millenniumi Emlékparkban, a Rákóczi-szabadságharc kopjafájánál is.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: