Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Somló Fesztivál a Somló Kapujánál

Pintér-Papp Eszter | 2021.08.27.

Zene – Tánc – Bor – Somló. Egész napos fesztiválra vár minden érdeklődőt a mai napon a Somlói Borrend Egyesület a Somló Kapuja Rendezvényközponthoz. A Somló Fesztivált délelőtt Unger Tamás, a borrend elnök-nagymestere nyitotta meg hangsúlyozva, hogy a Somló, amellett, hogy egy borvidék, rengeteg olyan értéket rejt magába, amelyeket érdemes bemutatni, megismerni. Az idén 29 éves Somlói Borrend Egyesület azért jött létre, hogy megmutassa azokat a lehetőségeket, melyeket ez a borvidék rejt, hogy megmutassa a Somló borait, a gasztronómiai lehetőségeket és bemutassa a hegy természeti szépségeit, turisztikai és kulturális lehetőségeit, értékeit.   

A délelőtt folyamán ifjú néptáncosok és népdalénekesek vették birtokba a fesztiválsátor színpadát. A Somlói Gyermek és Ifjúsági Néptánc- és Népdaltalálkozón 13 produkciót láthatott a közönség, akik több csoport bemutatkozását is vastapssal jutalmazták.

Némethné Delbó Krisztina, a győrszentiváni Kiscserókok Táncegyüttes művészeti vezetője, a találkozó zsűrijének tagja a Médiacentrumnak elmondta, nagy örömmel tapasztalta, hogy még mindig ilyen sok embert – gyermeket és felnőttet egyaránt –  megmozgat a magyar néptánc és a magyar népdal. Emellett nagyon örült azoknak a kollégáinak is, akik ha esik, ha fúj, viszik a csoportjaikat, a gyerekeket a hasonló rendezvényekre. A gyerekekkel pedig jönnek a szülők és a kísérők és ennek köszönhetően ma délelőtt is tele volt a sátor. – Nagyon jó hangulat volt a találkozón. A sok csillogó szempárból azt veszem észre, hogy ezt az utat folytatnunk kell, a hagyományokat ápolnunk kell. Nagyon szép délelőttön vagyunk túl, nagyon szép produkciókat láthattunk, hallhattunk – hangsúlyozta Némethné Delbó Krisztina, aki arról is szólt, hogy Pápán és környékén magas színvonalú oktatás folyik. Ő azt látja, hogy a pápaiak egy olyan közösséget alakítanak ki a helyi és a távolabbról érkező csoportokból, amitől kirobbanó sikere lesz minden kezdeményezésüknek és szép munkákat állítanak színpadra. Fontosak a maihoz hasonló rendezvények, hiszen a járványhelyzet után újra kell építeni a csoportokat, a közösségeket és ami a legfontosabb, hogy a gyerekek pozitív megerősítést kapjanak.

A pozitív megerősítés pedig nem hiányzott, hiszen a zsűri a találkozó értékelése során sok szépet és jót mondott a fellépő gyermekeknek, akik izgatottan, de sugárzó arccal, boldogan hallgatták a sok dicséretet.

Arról, hogy a Somlói Borrend Egyesület miért tartotta fontosnak, hogy megrendezze a fesztivált, Unger Tamást kérdeztük. Az elnök-nagymester úgy fogalmazott, a Somlói Borrend meggyőződése, hogy a Somló természeti és gasztronómiai értékei mellett olyan kulturális értékei is vannak, amelyeket meg kell mutatni. Erre a délelőtti néptánc- és népdaltalálkozó kifejezetten alkalmas volt.

Unger Tamástól megtudtuk, a Somló Fesztivál a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázat keretében 2020-ban elnyert támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg. A programot eredetileg korábbi időpontra tervezték, de akkor a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség fesztiválok szervezésére. Az elnök-nagymester arról is szólt, hogy az egész napos színpadi programok mellett somlói borászok boraiból és környékbeli vendéglátóipari vállalkozások gasztronómiai kínálatából is válogathatnak az érdeklődők, akik a Somlóvásárhelyi Általános Iskola ökoprogramjával is megismerkedhetnek. 

A Somló Fesztiválon egész nap néptánc és népzenei, valamint könnyűzenei színpadi produkciók váltják egymást, az est sztárfellépője Tóth Tünde lesz, a napot Dj Béci retró bulija zárja.

A Somló Kapuja Rendezvényközpontnál holnap a somlóvásárhelyi önkormányzat vár mindenkit egész napos rendezvénnyel, ahol színpadi és bor-gasztronómai programok, solymász- és íjászbemutató és este NOX koncert szórakoztatja a közönséget.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: