Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A bélyegek birodalmában

Babos Petra | 2021.08.27.

Rangos filatéliai rendezvénynek ad otthont három napon át a Petőfi Sándor Gimnázium aulája, hiszen Pápán rendezik meg a 20. TEMAFILA és 15. ELGYŰSZ Bélyegkiállítást. A kiállítás megnyitóját ma délután tartották.

Somogyi Zoltán, az ELGYŰSZ titkára hangsúlyozta, a bélyegek legfontosabb szerepén, a levelek bérmentesítésén kívül a rajta lévő képekkel, ábrákkal, grafikákkal üzenetet küldünk az adott ország kultúrájáról.

– A Pápáról megjelent postabélyegek a Dunántúl Athénjeként emlegetett életet tükrözik. Azonban van a bélyeggyűjtésnek egy másik ága, amit úgy hívnak, emlékív és levélzáró bélyeg. Ezek megjelenésükben hasonlítanak a bélyegblokkhoz, postabélyeghez, de bérmentesítésre nem használhatóak. Ezek a kiadványok hasonló üzenetet közvetítenek országunk kultúrájáról, de reklám célokat is szolgálnak. Kezdetben a filatéliai szervezetek által kiadott íveket hamarosan követte a magánszemélyek által megjelentett emlékívek sokasága. Sőt, ma már a posta is jelentet meg időnként emlékíveket, így a gyűjtési igény kialakult. Pontosan 16 éve annak, hogy 2005-ben a HUNFILA Pápa kiállításon a gyűjtők aláírásukkal kérték, hogy hozzuk létre a MABÉOSZ új szakosztályát. Több tárgyalás után az akkori elnökség hivatalosan elfogadta az Emlékív- és Levélzáró bélyeg Gyűjtők Szakosztályát, mely röviden ELGYŰSZ néven alakult meg.  A megalakulás óta ez volt a harmadik országos kiállítás, melynek városunk ad otthont – emelte ki Somogyi Zoltán.

Dr. Hermann István, az ELGYŰSZ elnöke a Médiacentrum kérdésére elmondta, ő is gyűjti a bélyegeket, elsősorban a magyar kötődésűeket. A bélyeggyűjtésnek van egy pénzben nem mérhető haszna is, a tudás.

– Nagy öröm számunkra, hogy ismét Pápa adhat otthont a háromnapos programnak. Az országos kiállítás fontos, hiszen ilyen alkalmakon találkozhatnak a gyűjtőtársak, eszmét cserélnek, s megtekinthetik egymás gazdag anyagát. A rendezvényhez kapcsolódóan két pápai kötődésű bélyeg is forgalomba került a mai napon, ez szintén nagy öröm számunkra – emelte ki az ELGYŰSZ elnöke.

Bánás Artúr, a MABÉOSZ elnökségi tagja, a Tematikus Szakosztály elnöke köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítségükkel, támogatásukkal hozzájárultak a háromnapos rendezvény megszervezéséhez.

– A világ bélyegkiállítási osztályai közül a harmadik legrangosabb a tematikus. Mint minden tematikus kiállítás, ez is magában hordoz egyfajta tevékenységet – mondta Bánás Artúr.

Unger Tamás alpolgármester a város nevében köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, Pápa város támogatása természetes, hiszen régen a volt polgármester, a mostani városvezető és ő maga is bélyeggyűjtő volt. Kiemelte, az ő korosztályának természetes volt, hogy bélyeget gyűjtsön, akkor ez volt a vizualitás lényege, hiszen a bélyegben sok szépség és információ rejlik. A gyűjtés szenvedély volt, az, hogy valamit féltettek, s amikor egy régen vágyott bélyeget sikerült megszerezni, az felemelő érzés volt. Hangsúlyozta, Pápán jó helye van a bélyegkiállításnak, majd, dr. Hermann István, Somogyi Zoltán és Márczy Dénes nevét említette, hiszen az ő elhivatottságuk önmagáért beszél.

– Pápa azon városok közé tartozik, amelynek nagy lehetősége volt, hogy megjelenjen bélyegen. Legutóbb a Kékfestő Múzeumot láthattuk rajta. Ezek a bélyegek sokban hozzájárulnak a város helytörténetéhez, a város halhatatlanságához. Reméljük, a jövőben is adódik lehetőségünk arra, hogy Pápán adjunk otthont a nagyszabású programnak. A hétvége kiváló alkalmat nyújthat arra, hogy az érdeklődők ellátogassanak a gimnáziumba, s megtekintsék a gazdag kiállítást – zárta gondolatát Unger Tamás.

A kiállítás házigazdája, Bognár Anita, a Petőfi Sándor Gimnázium igazgatója is szólt a megjelentekhez. Mint mondta, ő személy szerint soha nem gyűjtött bélyegeket, de mindig volt olyan személy körülötte, aki igen. Az ő elhivatottságukat nagyra értékelte, s megállapította, hogy a gyűjtés sokkal több, mint egy hobbi, számára sokkal inkább tudomány, amely által megismerhető a világ.

A pápai kiállítás kapcsán megjelent két tematikus személyes bélyeg is, ezeket Marozsán Imre, a Magyar Posta Zrt. filatéliai osztályának vezetője mutatta be. Az egyiken kékfestő motívum és a város címere, a másikon Petőfi Sándor arcképe és a Petőfi-gimnázium képe látható.

– Minden évben három-négy témában adunk ki tematikus személyes bélyeget, melyeket főként filatéliai életet érintő témában bocsájtunk ki. Különlegességük a limitáltság, vagyis az, hogy ezeket a fajta bélyegeket 9.100 darabos példányszámban adjuk ki, ezzel is emelve az értéküket – emelte ki.

A bélyegvilág holnap 10 és 17 óra között, vasárnap pedig 10 és 14 óra között látogatható.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: