Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Előadás az iparrégészetről

Babos Petra | 2021.08.27.

A Szakmai közösségi találkozók elnevezésű projekt keretében a Kékfestő Múzeumban július elején indult régészeti előadássorozat utolsó összejövetelén az iparrégészetről és a fémművesség régészetéről esett szó. Dr. Gömöri János régész, az MTA VEAB Iparrégészeti Munkabizottságának alapító tagja elmondta, az iparrégészet az ipari forradalom után indult el Angliából a manufakturális üzemek megmentése, feltárása, felmérése, történeti anyagainak összegyűjtése céljából. Ma Magyarországon az iparrégészet szinte kizárólag a hagyományos régészet azon ágát jelenti, amely elsősorban a föld ásványait a tűztechnika segítségével átalakító iparágak emlékeit vizsgálja régészeti, természettudományos és műszaki eljárások komplex alkalmazásával.

– Veszprémben az Árpád-korból vasolvasztó kohók kerültek elő. A római villában egy kolléganőm olyan 10. századi vasolvasztó kohót tárt fel, amelyet a ledőlt falrétegbe ástak bele az ősök. Érdekes, hogy az Árpád-korban szívesen dolgoztak ott az ipari munkások, ugyanis megvolt a római útrendszer, vízvezetékek, a még el nem tömődött források helye is – tudtuk meg az előadótól, aki kiemelte, a pannóniai terület sokkal gazdagabb a fémműves leletekben, mint az ország más része.

Az előadó kiemelte, Pannóniában helyenként megmaradt a kézműipar kultúrája. Az avarok hoztak be Bizánc területéről, Észak-Itáliából olyan mestereket, akiknek a nyomait ki lehetett mutatni. Keleten fejlett volt ez az ipar, hiszen Mongólia területéig megtalálhatóak azon kohók nyomai, amelyek a fegyverek gyártásához kellettek. 

Dr. Péterváry Tamás régész a Médiacentrumnak elmondta, a programmal az volt a céljuk, hogy neves szakemberek tartsanak Pápán előadásokat, elsősorban a Gróf Esterházy Károly Múzeum égisze alatt működő Közösségi Régészeti Program tagjainak, de természetesen mindenkit szeretettel láttak.

– A rendezvénysorozatra nyolc előadót sikerült meghívnunk. Az előadásokból kutatások születnek, hiszen több előadóval elhatároztuk, hogy közös projekteket indítunk. Reméljük, sokat profitálhatunk abból, ha sikerül elhívnunk Pápára az ország legjobb régészeit – mondta dr. Péterváry Tamás, aki hozzátette, a heti rendszerességű összejövetelek túl sűrűnek bizonyultak, ezért a jövőben ritkábban, jobban propagálva folytatják a régészeti előadásokat. Legközelebb ősszel, a Seuso-kincsekről hallhat előadást a nagyérdemű.

Az ingyenes alkalmakat a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: