Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Szakmai nap a Pedagógiai Szakszolgálatnál

Babos Petra | 2021.08.30.

A Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pápai Tagintézménye szakmai napot szervezett óvodapedagógusoknak, tanítóknak, illetve a veszprémi, a devecseri és a soproni tagintézményük érdeklődő munkatársainak. A rendezvénynek a Református Ótemplom adott otthont.

A programon megjelenteket Hegyiné Mráz Erika, tagintézmény-vezető köszöntötte.

– Szakmai napunkat csakúgy, mint az előző két év során megtartott számos programunkat, az EFOP 3.1.6. A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése elnevezésű projekt keretében valósítottuk meg. Rendezvényünket az előző évre terveztük, de a pandémia ezt nem tette lehetővé. A tavalyi évben jubileumi rendezvényt szerettünk volna szervezni intézményünk fennállásának 35. évfordulója alkalmából, ugyanis 1985-ben jött létre Pápán a Nevelési Tanácsadó Simonné Zachár Anna vezetésével. Anna 23 éven át – nyugdíjba vonulásáig – szervezte, irányította az itt folyó munkát, irányt mutatott, szemléletet formált. Anna ma is része kis csapatunk életének, a projekt keretében tréninget tartott a szakszolgálat munkatársainak a hatékony kommunikáció, a konfliktuskezelés, az emberi játszmák témakörében – mondta Hegyiné Mráz Erika.

A szakmai napra két előadót hívtak meg. Szőnyi Lídia, a Mathias Corvinus Collegium Mindset Pszichológia Iskola kutatótanára, pedagógiai szakpszichológusa Resztoratív szemléletmód a gyakorlatban címmel tartott előadást. A resztoratív szemlélet és módszer az egyensúly visszaállítását, újjáépítését szolgálja. A témaválasztás aktualitásához sajnos kétség sem férhet, hiszen a konfliktusok, az erőszakos viselkedés növekvő mértékben vannak jelen a gyermekek életében is, nagy kihívások elé állítva a pedagógusokat. Megfelelő beavatkozás hiányában tartós károkat okozhatnak. Az előadó a magatartásszabályozás olyan szemléletmódját és e szemlélet gyakorlati alkalmazásának lehetőségét mutatta be, amely nevelési eszközként rövid és hosszú távon egyaránt hatékonyabb lehet a megszokott módszereknél.

– Az eljárás az igazságszolgáltatásból ered, de a pedagógiában is átvették már. Óvodai csoporttal és osztályközösséggel is jól alkalmazható. Beszélgetőköröket alkalmazva a gyermekek kifejezhetik azt, hogy hogyan érzik magukat, s ha konfliktus keletkezik, azt könnyebben dolgozzuk fel együtt, mert mindenki elmondhatja a véleményét, mindenki szóhoz juthat az adott szituációban – emelte ki Szőnyi Lídia.

Ezt követően Az agy homloklebenyének viselkedésszervező funkcióiról tartott előadást dr. Páli Judit klinikus-neuropszichológus. Gyakori panasz, hogy a gyermek szétszórt, még az egyszerű feladatok megtervezése, megszervezése is gondot okoz számára. Rugalmatlan, nehezen alkalmazkodik az iskolai követelményekhez. Nem tud figyelni órán, nehézségei vannak a figyelem összpontosításával vagy a figyelem megosztásával.

– A homoklebeny legfőbb funkciója a mozgás, a tér és az idő elsajátításának szerepe. Az éntudat is a homoklebeny fejlődéséhez kötődik. A homloklebeny gátol, hiszen a középagy vad, ahol tombolnak az érzelmek, s az ezek közötti egyensúlyt kellene a szülőknek megtalálni. Ez egy fejlődési folyamat, amit sok toleranciával lehet fejleszteni. A homloklebeny egyik fő feladata, hogy előrevetítse a veszélyt – emelte ki az előadó.

A szakmai nap a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteménye állandó kiállításainak megtekintésével zárult.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: