Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Légy kedves és bátor! – Anne Frank-kiállítás a városi könyvtárban

Pintér-Papp Eszter | 2021.09.01.

Anne Frank a holokauszt egyik legismertebb gyermekáldozata. A fiatal lány családjával 25 hónapon át bujkált a nácik elől egy titkos rejtekhelyen, Amszterdam belvárosában. Naplóját, ami 1947-es kiadását követően világhírűvé vált, tizenhárom évesen kezdte írni és egészen rejtekhelyük elárulásáig és elhurcolásukig, 1944. augusztus 1-jéig tartalmaz bejegyzéseket. Anne nem sokkal 16. születésnapja előtt halt meg, a bergen-belseni koncentrációs táborban. A borzalmakat családtagjai közül egyedül édesapja, Otto Frank élte túl. Neki adta át a lány naplóját egyik bújtatójuk, aki elhurcolásuk óta őrizte azt.

Az amsterdami Anne Frank Ház, a rejtekhely, ahol a fiatal lány azóta jelképpé vált naplóját írta, az egyik leglátogatottabb kiállítóhely. Az Anne Frank Ház néhány éve vándorkiállítást indított útjára Olvass és írj Anne Frankkal címmel, mely azóta számtalan helyre eljutott már és vitte közelebb az olvasóhoz Anne-t, a fiatal lányt, az írót, a kreatív, tervekkel teli személyiséget. A vándorkiállítás most Pápára érkezett és a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében a mai naptól látogatható.

– Anne Frank, az író kamaszlány lelkesítő példája közelebb viszi a gyermekeket az olvasás, az írás szeretetéhez, illetve példaértékűvé válhat a mai fiatalok számára céltudatossága és a világra való nyitottsága miatt – mondta köszöntőjében Polovitzerné Antal Mónika, a Jókai Mór Városi Könyvtár szakmai vezetője.

A kiállítást Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke nyitotta meg. „Egyszerűen képtelen vagyok elfogadni, hogy a világon minden halálba, nyomorba, zűrzavarba torkollik.  Látom, amint a pusztulásból lassanként újra felépül a világ, hallom a közeledő égszakadást, amely végül is elpusztít bennünket, együtt szenvedek sok-sok millió emberrel. És mégis, ha felnézek az égre, úgy érzem, hogy jóra fordul minden, elmúlik ez a szörnyűség, s megint béke és nyugalom lesz ezen a világon. De addig féltve őrzöm az álmaimat, s remélem, talán megvalósulnak egyszer.” – idézte Anne Frank gondolatait Schmidt Orsolya, majd úgy fogalmazott, Anne Frank egy kislány volt tele tervekkel, álmokkal, vággyal az élet megismerésére, mint kortársai akkor és ma. Híres emberek, példaképek posztereivel vette körül magát, barátokra vágyott, író akart lenni és többet látni a világból, mint amit egy padlásszoba ablakaiból lehet. Ideológiák és fegyverek állták útját és nem élhette meg a felnőttkort, de nyomot hagyott a világban, példát mutatva az utókornak a reményről, az akarásról, a bezártságban is szárnyaló képzeletről. Az elnök emlékeztetett, nagyon sok gyermek áldozatul esett a pusztító ideológiának, köztük az a több száz fiatal, akiket városunkból hurcoltak el és akik közül csak nagyon keveseknek adatott meg, hogy visszatérhessenek. S bár a nagy terv az áldozatául esett közösségek megsemmisítése volt, az végül nem járt sikerrel. Bár több millió ember meghalt, a megbélyegzett zsidók, cigányok, homoszexuálisok, politikai elítéltek lettek áldozatai egy barbár ideológiának, nem tudták eltüntetni a föld színéről a közösségeket.

Schmidt Orsolya végül Anne Frank naplójának belső borítójára írt szavait idézte: „Légy kedves és bátor!” – Ez megfontolandó gondolat napjainkban is. Legyünk hát kedvesek és bátrak és tanuljunk Anne Frank példájából! – zárta gondolatait az egyesület elnöke.

A kiállítást Hédi Fanni, az amszterdami Anne Frank Ház oktatói csoportjának munkatársa ajánlotta a látogatók figyelmébe. Elsőként arról szólt, hogy Otto Frank azon a napon vehette először kézbe lánya naplóját, amikor teljesen bizonyossá vált, hogy lányai és felesége nem élték túl a koncentrációs tábor borzalmait. Ezután hosszú időbe telt, míg el tudta olvasni a leírtakat és egyáltalán nem volt biztos abban, hogy ezt másoknak is olvasniuk kell. Aztán ismerősök és barátok meggyőzték arról, hogy lánya is ezt szerette volna, emellett arra is felhívták a figyelmét, hogy mindaz, amit Anne megfogalmazott, elemi és egyetemes érvényű. A naplót végül 1947-ben adták ki, majd a hatvanas években, az olvasók igényeire válaszolva nyithatta meg kapuit az egykori rejtekhelyből kialakított múzeum, az Anne Frank Ház, mely a későbbiekben több vándorkiállítást is szervezett, melyeknek középpontjában általában a történelem, az események álltak. Néhány évvel ezelőtt, 2010-ben jött el a pillanat, amikor az Anne Frank Ház oktatási munkacsoportja elhatározta, hogy olyan kiállítást készít, ami elsősorban a tinédzser Anne-ról szól. Az elsősorban 9-15 éves korosztály számára összeállított tárlat, mely 2014-ben érkezett hazánkba, kronológiai áttekintést nyújt a Frank család és Anne életéről, valamint a történelmi eseményekről, emellett idézeteket olvashatunk a fiatal írótól, megtalálhatjuk itt a bujkálás idején olvasott könyveit és makettek segítségével megismerhetjük az otthonukul szolgáló hátsó traktust is.   

A kiállítás október végéig látogatható a Jókai Mór Város Könyvtárban.     




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: