Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Bajtársiasság, hősiesség, segítségnyújtás – 150 éves a pápai tűzoltóság (Cikkünket frissítettük)

Pintér-Papp Eszter | 2021.09.02.

Tűzoltógépjárművek felvonulásával nem sokkal ezelőtt megkezdődött a pápai tűzoltóság fennállásának 150. évfordulója alkalmából szervezett programsorozat.

A tűzoltók a katasztrófavédelmi kirendeltség épületétől a Szent Flórián-szoborhoz vonulnak, majd koszorúzást követően a program a Jókai Mór Művelődési Központ színházépületében kiállításmegnyitóval folytatódik.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának 150 éves a magyar tűzoltóság című vándorkiállítása helyi tűzoltórelikviákkal kiegészített pápai tárlatát dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő nyitotta meg. Mint mondta, a legtöbb kisgyermek ámulattal figyeli a tűzoltókat és sokuknak álma, hogy tűzoltó legyen. Kívülről azonban csak a külsőségeket láthatjuk, a hétköznapok kemény munkáját már kevésbé. Polgármesterként lehetősége volt közelebbről is megismerkedni a pápai tűzoltók munkájával és azt is felidézte, hogy közel két évtizeddel ezelőtt az a megtiszteltetés érte, hogy tiszteletbeli tűzoltóvá választották. A képviselő felidézte azokat a nehézségeket, amelyekkel polgármestersége elején a tűzoltóságon szembe kellett nézniük, majd a pápai tűzoltóság testvérvárosoknak is köszönhető eszközfejlesztéseiről és a pápai tűzoltókhoz kötődő személyes emlékeiről szólt.

A jubileumi program a kiállítás megnyitása után ünnepi állománygyűléssel folytatódott.

Dr. Áldozó Tamás polgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a tűzoltóság egyike a ma is működő, legrégebben alakult szervezeteknek a városban. A ma működő tűzoltóság elődjének megalakulásánál a legtekintélyesebb pápai polgárok működtek közre. A tűzoltóság elfogadottsága és támogatottsága azóta is megkérdőjelezhetetlen. A városvezető Pápa város nevében köszönetet mondott a tűzoltók munkájáért, a helytállásért, a folyamatos készenlétért, az együttműködésért, végül az önkormányzat nevében meghívta a tűzoltóság állományát, volt és jelenlegi pápai tűzoltókat és családtagjaikat a Hagyományok Hegyére egy családi napra.

A pápai tűzoltóság történetét Csillag István tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese ismertette, kiemelve, 1871. január 15-én tartotta megalakuló ülését a Pápai Tűzoltó Egylet, a megyében elsőként. Az igazgatóhelyettes beszédében szólt a pápai tűzoltóság történetének legfontosabb eseményeiről, köztük a közelmúlt és a jelen történéseiről, a rendelkezésre álló eszközök fejlődéséről, a szervezeti átalakulásokról, a tűzoltók munkáját övező közhangulat és elismertség változásáról. Csillag István beszéde végén hangsúlyozta, ma mi sem mutatja jobban a pápai tűzoltók munkájának magas színvonalát és elismertségét, mint az, hogy 2021-ben a pápai tűzoltóság elnyerte az Év Veszprém Megyei Tűzoltósága kitüntető címet.    

Dr. Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes ünnepi beszédében köszönetet mondott a tűzoltóknak azért a szolgálatért, amit a pápai tűzoltók a városban és környékén élők biztonságáért végeznek. Ma minden feltétel biztosított ahhoz, hogy a munkájukat elvégezhessék, az állomány tagjai magasan képzett szakemberek, így bizonyos, hogy a pápai  tűzoltók a továbbiakban is magas színvonalon végezhetik feladataikat.

Az ünnepi állománygyűlés végén elismeréseket adtak át, köztük Pintér Sándor belügyminiszter elismerő oklevelét, melyet a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya részére dr. Kontrát Károly adott át, valamint az Év Pápai Tűzoltója díjat, melyet 2021-ben Csöngei István címzetes tűzoltó törzsőrmester vetett át dr. Áldozó Tamástól.   




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: