Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Képviselő-testület – Átszervezik a parkolási feladatokat (Cikkünket folyamatosan frissítettük)

Pintér-Papp Eszter | 2021.09.02.

Néhány perccel ezelőtt kezdődött Pápa Város Önkormányzata Képviselő-testületének nyári szünet utáni első ülése, melynek legfontosabb napirendi pontjai közt a város költségvetésének módosítása, az I. féléves gazdálkodásról szóló beszámoló, a parkolási közszolgáltatási feladatok átszervezése illetve több önálló képviselői indítvány megtárgyalása is szerepel.

Dr. Áldozó Tamás polgármester napirend előtt arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy újabb nyertes TOP-pályázata van a városnak, mely 400 millió forintos támogatást biztosít a Szalmavári-domb egy része és az Ady sétány csapadékvíz elvezetésének megoldásához.

A képviselők elsőként a város 2021-es költségvetését módosították. Az önkormányzat bevételi előirányzati összegét a közlekedésfejlesztési projekthez kapott közel 80 millió forintos többlettámogatással, illetve a Celli úti járdafelújításra benyújtott pályázaton nyert mintegy 25 millió forintos összeggel, illetve a koronavírus-járvány által okozott, kulturális ágazatot érintő károk enyhítésére kapott 40 millió forintos támogatás összegével módosították. A kiadási oldalon a várkerti parkoló bővítése és a közterületi kamerarendszer bővítése szerepel jelentősebb összeggel. Ezzel az idei évi költségvetési főösszeg 15.009.022.000 forint lett.

Dr. Áldozó Tamás elmondta,  Grőber Attila, a Jobbik – DK – MSZP – LMP – Párbeszéd – Momentum önkormányzati képviselője által az elmúlt ülésen előterjesztett fejlesztési javaslatok közül egy időközben elkészült. Az Erkel utca rendezése rendkívül komplex beavatkozást igényel, ezért a polgármester azt javasolta, itt vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy mennyiben tudják beépíteni ezt a beruházást a következő körös TOP-pályázatokba. A Huszár lakótelepi orvosi rendelő parkolójának rendezése a következő évi költségvetésben lesz megvalósítható – mondta el dr. Áldozó Tamás.

Süle Zsolt, a Jobbik – DK – MSZP – LMP – Párbeszéd – Momentum pártszövetség önkormányzati képviselője módosító indítványt nyújtott be a költségvetés módosításához. Az általános tartalék terhére 20 millió forint átcsoportosítását javasolta a Városgondnoksághoz az ősszel esedékes útjavításokra.

Dr. Áldozó Tamás ennek kapcsán elmondta, hogy a Városgondnokságnak jelenleg még legalább 20 millió forintja van kátyúzásra, s azt tervezik, hogy a piactól függetlenítve magukat saját eszközzel végezzék ezt a tevékenységet.

Grőber Attila hozzászólásában emlékeztetett, a Huszár lakótelepre egy kisebb játszótér építését is javasolta az előző ülésen, azóta a Fáy lakótelepen élők azzal a problémával keresték meg, hogy a kisgyermekes családoknak ott is szüksége lenne egy kisebb játszótérre. Azt kérte, hogy az önkormányzat vizsgálja meg ennek lehetőségeit.

Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, a város egyik legnagyobb, legkorszerűbb játszótere a Huszár lakótelepi Kópé-Vár. A Fáy lakótelepen azonban eddig nem sikerült konszenzusra jutni az ott élőkkel egy esetleges játszótér helyének kijelölésében. Az Acsády-pálya fejlesztésében sok lehetőség van, ott akár játszótér is kialakítható lenne, az egy-egy játékelem elhelyezése pedig továbbra is a Városgondnokság hatásköre.

Unger Tamás alpolgármester hangsúlyozta, a lakóközösség támogatására van szükség ahhoz, hogy egy helyre játszóteret vagy padokat telepítsenek. Volt már példa arra, hogy egy kezdeményezést ezért nem lehetett megvalósítani vagy egy sportpályát ezért kellett megszüntetni.

Grőber Attila az elhangzottakra reagálva rámutatott, a Kópé-Vár nyitvatartásának kiterjesztése megoldást jelenthetne a problémára, az Acsády-pálya, mint helyszín pedig logikusnak tűnik, hiszen ott senkit nem zavarna egy játszótér. 

Süle Zsolt módosító indítványát 5 igen, 2 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett a képviselő-testület elutasította.

A költségvetés módosításáról szóló előterjesztést 9 igen, 3 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadták.

A város első féléves gazdálkodásáról szóló beszámolóból kiderül, az önkormányzat bevételei az előirányzathoz viszonyítva az első fél évben 64,26 százalékos, míg kiadásai 39,78 százalékos teljesítést mutatnak.

A beszámolót 9 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el a képviselő-testület.  

A mai ülésen döntés született a várakozási – parkolási – közszolgáltatási feladatok átszervezéséről is. Az előterjesztés szerint a helyi közutakon, a helyi önkormányzat tulajdonában álló, közforgalom elől el nem zárt magánutakon, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületeken közúti járművel történő várakozási közszolgáltatást a helyi önkormányzat, kizárólag ezen feladat ellátására alapított költségvetési szerv, 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság, önkormányzati társulás vagy közterület-felügyelet láthatja el, külön törvényben meghatározott szabályozás szerint.

Korábban már felmerült az elképzelés, hogy a város parkolóit a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. üzemeltesse tovább, mivel szükséges a vállalkozási jellegű feladatok kiszervezése az önkormányzati intézményektől és ezen feladatok gazdasági tásaságok általi ellátása, mivel ezek a feladatok a piacnak való kitettséget jelentenek az intézmények számára. A cél ugyanis az, hogy az önkormányzati intézmények ne függjenek anyagilag külső tényezőktől.

Az előterjesztésből kiderül, hogy most a parkolás a Városgondnokságtól a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft-hez való, 2021. október 1-jei átszervezéséről született döntés, ugyanakkor folyamatban van a város parkolási rendszere, a belvárosba történő behajtási rend, valamint a behajtási, várakozási engedélyezés szabályainak felülvizsgálata is.

A képviselő-testület az előterjesztést 9 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Grőber Attila, a Jobbik – DK – MSZP – LMP – Momentum – Párbeszéd pártszövetség önkormányzati képviselője önálló képviselői indítványt nyújtott be a felnőtt háziorvosi és házi gyermekorvosi humánerőforrás-problémák megoldására. Ebben ösztöndíjrendszer kiépítését javasolja orvostanhallgatók számára, illetve akkreditált háziorvosi gyakorlóhelyek támogatását, háziorvosi rezidensképzésben résztvevők támogatását, valamint háziorvosok letelepedésének támogatását javasolja.

Az előterjesztés Ujváry Hajnalka, Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási Intézete intézményvezetőjének javaslatokkal kapcsolatos véleményét is tartalmazza. Ebből kitűnik, hogy az intézményvezető azok megvalósítását csak részben látja támogatandónak. Mint olvasható, az ösztöndíjrendszer bevezetésével több önkormányzat is próbálkozott már, de az nem hozta meg a várt hatást, így ezt az intézményvezető most háttérbe helyezné. Szintén tapasztalatokra alapozva Ujváry Hajnalka úgy fogalmazott, hogy az akkreditált rendelők kialakítása sem célravezető. Ugyanakkor támogatja az önkormányzati támogatás bevezetését rezidensképzésben résztvevők számára, illetve a letelepedési támogatás bevezetését is célravezetőnek tartja.

Grőber Attila az előterjesztés kapcsán elmondta, az akkreditált rendelőket abban az esetben kívánja támogatni a javaslat, ha ott valósan rezidens orvost alkalmaznak.

Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője hozzászólásában elmondta, mindannyian tudjuk, hogy milyen nehéz helyzetben van az egészségügy, ráadásul a szakemberek korosodnak, és ez igaz az alapellátásra is. Csak akkor lesz vonzó a háziorvosi feladatellátás, ha megfelelő anyagi és szakmai megbecsülést tudnak biztosítani. Önmagában a pénzbeli támogatást nem tartja elégségesnek, mindenképpen szükséges, hogy a pályakezdők számára szakmailag is vonzóvá tegyék ezt a területet.

Grőber Attila úgy fogalmazott, az ő véleménye szerint a pénznek nagy szerepe lehet a probléma megoldásában, mert előállhat az a helyzet, hogy a mostaninál is komolyabb verseny alakul ki a települések közt a háziorvosokért. Ha a szakemberek a javaslatainak egy részét támogathatónak tartják, akkor elérte a célját.

Dr. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, nem látja akadályát, hogy jelentős forrásokat rendeljenek az előterjesztésben szereplő célok mellé. Olyan kombinációt kell kitalálni, hogy az összességében nyújtson meggyőző érvet egy pápai praxis kiválasztása mellett, ugyanakkor látható, hogy nagy a háziorvoshiány, a képzésben viszont kevesen vesznek részt.

A határozati javaslatot a képviselők 13 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadták el.

Bakos László, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője önálló képviselői indítványt nyújtott be a Bakony-ér városi szakaszának karbantartásával kapcsolatban. Az előterjesztésben a képviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy a Tapolca vizének köszönhetően megnövekedett vízhozamú Bakony-ér városi szakaszán évi egy-két alkalommal végez mederkarbantartási munkálatokat – gépi és kézi kaszálást – a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Más karbantartást azonban az elmúlt években nem tapasztaltak a környéken élők, ezért a képviselő azt javasolja, hogy a Városgondnokság szakembereivel járják végig a patak városi szakaszát, tárják fel a megoldandó problémákat és ha lehetséges, vegyék városi kezelésbe az említett mederszakaszt. A költségekhez a Tókerti Városrészi Nap főzőversenyének bevételét már korábban felajánlották.

Süle Zsolt az indítvánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, örül az előterjesztésnek és azt tudja is támogatni, ugyanakkor kérdések is felmerülnek a probléma kapcsán. Ezért feltette a kérdést, a Bakony-ér mellett a Tapolca övárok melletti állapotokkal miért nem foglalkozik az előterjesztés, illetve azt az önkormányzat miért nem gondozza?

Bakos László válaszában elmondta, a Tapolca övárok városon kívüli szakasz, ahol nem az a cél, hogy parkosított körülményeket hozzanak létre, ott a természetnek kell tennie a dolgát.

Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, a Bakony-ér medrének karbantartása nem a város feladata, a Magyar Állam felel a vízfolyásokért. A Tapolca esetében más a helyzet, hiszen az a közelmúltban éledt újra. Az önkormányzat a vízügyi igazgatóság felé jelzéssel élhet, ha problémát észlel. A jelen indítvány a vízügyi igazgatóság feladat- és hatáskörét nem érintve arról szól, hogy az önkormányzat segít a Bakony-ér medrének karbantartásában.

A határozati javaslatot a képviselők 14 igen szavazattal elfogadták.

Süle Zsolt interpellációt nyújtott be a belterületi utak állapotával kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban az ülésen elmondta, komoly problémák, hiányosságok tapasztalhatók az utak minőségében. Erre komoly összegeket kell fordítani, az évenkénti kátyúzás csak szépségtapaszt jelent és nem történt útjavítás a város valamennyi területén. Véleménye szerint 10 millió forintnál ehhez sokkal több pénzre lenne szükség, hisz az adófizető autósok megérdemelnék, hogy jobb körülmények közt autózhassanak.

Dr. Áldozó Tamás válaszában úgy fogalmazott, a belterületi utak felújítására külső források bevonásának lehetősége korlátozott. Az önkormányzat bevételéből lehetne erre fordítani, ezek közt vannak például a helyi adók. A problémák kezelésére az elmúlt években több mint négymilliárd forintot költöttek – utak, kerékpárutak, járdák épültek és újultak meg. Mint látható, a városvezetés foglalkozik az utak állapotával és hosszú távú megoldást kíván erre nyújtani, ennek keretében több komoly útfelújítás tervezése is megkezdődött – monda a városvezető.

Süle Zsolt viszontválaszában hangsúlyozta, nem fogadja el a polgármester válaszát. A képviselő-testület ezt követően 10 igen szavazattal, 4 nem ellenében a polgármester válaszát elfogadta.   

Az ülésen ezenkívül szó esett még a helyi autóbuszos közösségi közlekedésről, a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt. egy pályázatáról, valamint gördülő fejlesztési tervéről, a Pápai Tankerületi Központnál foglalkoztatott nyelvi lektorok számára önkormányzati lakás bérbeadásáról, a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez való csatlakozásról, valamint ingatlanértékesítésről is.

Az ülés ezzel véget ért.

    


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.26.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: