Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A játékos szorzótábla és a kisnemesi pecsételő a hónap műtárgyai

Babos Petra | 2021.09.02.

A Gróf Esterházy Károly Múzeum és a Kékfestő Múzeum 2021 júniusában indította A hónap műtárgya mini tárlatsorozatot, melyben egy-egy érdekes, még nagyközönség elé nem tárt mesélő tárgyat mutatnak be. Szeptemberben a Kékfestő Múzeumban egy szorzótábla, a Víg egyszeregy nevű játék a hónap műtárgya.

Dr. Méri Edina, a Kékfestő Múzeum szakmai vezetője a Médiacentrum kérdésére elmondta, Sinkó Ottóné, a Kluge család egyik leszármazottja ajándékozta múzeumuknak a szorzótáblás játékot.

– A kiállított tárgy egy iskolai segédeszköz. A szorzótábla-gyakorlót iskolásoknak szánták, ezzel tudták a szorzásokat megtanulni, innen ered a neve: Víg egyszeregy. A szorzás kis korongokon látható, ha sikerült helyesen kiszámolni az eredményt, akkor össze kellett párosítani a táblán a végeredménnyel. A helyes eredmény rímelt a számmal, például 6 x 6 az 36, sok szájra jó volna lakat. Így könnyebben tanulták a diákok a szorzást – tudtuk meg a szakmai vezetőtől, aki hozzátette, ha a gyerekek sikeresen megoldották a feladatot, egy kép alakult ki a korongokból.

A Gróf Esterházy Károly Múzeumban szeptemberben a hónap műtárgya egy 18. századi kisnemesi pecsételő. A műtárgyat Meleg József, a Pápai Múltkutatók csoportjának egyik tagja találta Homokbödögén.

Dr. Péterváry Tamás, a múzeum régésze elmondta, a pecsételő újkori származású, vagyis nem régészeti korú, ám mégis begyűjtötték.

– Több helyen sikerült találnunk ilyen kisnemesi pecsétnyomót. Ez a kisnemes monogramos pecsétnyomója volt. Számunkra ez egy olyan forrás, amely alapján utána lehet nézni, hogy ki volt azon a környéken a tulajdonos. A pecsételő bronzötvözetből készült, látható rajta egy nemesi címer és a monogram – tudtuk meg a régésztől.

A hónap műtárgyai szeptember végéig ingyenesen megtekinthetők.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: