Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Könyvbemutató – Ők is a hazát szolgálták II.

Pintér-Papp Eszter | 2021.09.07.

Augusztus végén adtunk hírt arról, hogy megjelent Horváth Ferenc Ők is a hazát szolgálták című, a II. világháborút megjárt pápai katonák történeteit bemutató sorozatának második kötete. A kiadványt ma délután mutatták be a Jókai Mór Városi Könyvtár közösségi termében.

A könyvbemutatón megjelenteket – akik közt helyet foglaltak több, könyvben szereplő egykori ejtőernyős hozzátartozói is – dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, tiszteletét és nagyrabecsülését kifejezve Horváth Ferencnek a két kötet elkészültéért. – Ez a nagyrabecsülés és tisztelet kijár mindenkinek, aki a mi közösségünk múltjának bármely szegletével foglalkozik. Aki már foglalkozott helytörténettel, az pontosan tudja, hogy milyen óriási munka, milyen alázat kell ahhoz, hogy ezen a téren eredményeket lehessen elérni – hangsúlyozta a városvezető, a helytörténeti kutatást izgalmas nyomozáshoz hasonlítva. A polgármester végül úgy fogalmazott, Horváth Ferenc munkájával segített az adósságunkat törleszteni a II. világháborúban részt vett pápaiakkal szemben. A nagy adósság pedig abban áll –  javaslat már született rá és képviselő-testületi kötelezettségvállalás is van -, az önkormányzat azt szeretné, ha készülne egy olyan emlékmű, amelyen az I. és II. világháború valamennyi pápai hősi halottjának neve szerepelne. A gyűjtőmunka már megkezdődött, de még sok tennivaló van hátra.

A rendezvényen Nagy Imre népművelés-magyar szakos tanár beszélgetett a szerzővel. A beszélgetés során elhangzott, Horváth Ferenc családjából hozta a katonai hagyományok tiszteletét, szeretetét. Aztán 2000-ben, amikor a repülőezred megszűnt és a helyét egy másik alakulat vette át, eszébe jutott, hogy az ezred emlékeivel foglalkozni kell. Elsőként a kitüntetéseket kezdte gyűjteni, majd más tárgyi emlékeket kezdett felkutatni a repülőezreddel kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan kapcsolatba került a Pápai Huszár Egyesülettel, a katonai hagyományőrzéssel és tagja lett a Honvéd Bajtársi Klubnak és a Pápai Huszár Egyesületnek is. A II. világháborúval családi indíttatásból, illetve a II. világháborút megjárt katonákkal való személyes kapcsolata révén kezdett foglalkozni.

S hogy miért pont az ejtőernyősök történeteit kutatja? Horváth Ferenc ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a téma adta magát. A bajtársi találkozókon sok volt ejtőernyőssel is megismerkedett és úgy gondolta, helytörténeti és hadtörténeti jelentősége is van ennek az alakulatnak. Helytörténeti tevékenységében segítségére volt Huszár János, akivel sokat beszélgettek és akitől kutatásaihoz anyagokat is kapott, illetve dr. Hermann István, a városi könyvtár nyugalmazott igazgatója, aki ösztönözte a könyvek megírására.

Horváth Ferenc emlékeztetett, egyidőben mély hallgatás övezte a II. világháborús veteránok sorsát, történeteit és úgy gondolta, ma Magyarországon már olyan világot élünk, ahol mindezen elhallgatott történetek napvilágot láthatnak. Ezek a történetek olvashatók mindkét kötetben.           


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.19.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: