Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ezt jól kisütötték! – Pápai pék-cukrász tanulók győri sikere

Pintér-Papp Eszter | 2021.09.09.

Alig kezdődött el a tanév, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium három pék-cukrász tanulója, Takács Alexandra, Vági Fanni Aliz és Hodászi Dávid – vagyis a Cuki Mező csapata –, szakoktatójuk, Mesterházi Bálint segítségével máris versenyre készültek. A fiatalok Győrben a XIX. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó „Győr 750” díszmunka kategóriájába neveztek mézeskalács tésztából készült alkotásukkal, s a helyi középiskolát megelőzve az első helyen végeztek. A remekművet ma nekünk is megmutatták és beszéltek arról is, hogyan készült a díjnyertes díszmunka.

Mesterházi Bálint – aki néhány éve még maga is a „Mező” diákja volt – elmondta, a kenyérfesztiválon most első alkalommal hirdettek kategóriát diákok számára. A feladat az volt, hogy Győr 750 éves évfordulójához kötődően készítsenek egy logót, amit a pápai csapat ehető ostyaképpel díszített mézeskalácsból álmodott meg.

Az alkotási folyamat a tanév első napján, szerdán kezdődött és pénteken lett kész a pályamű. A fiatalok a tervezéssel és a sablonok elkészítésével kezdték a munkát, majd begyúrták a mézes tésztát, amit ezután megformáztak, kivágtak, elkészítették az ostyaképet, végül összeállították és díszítették a logót.

A győri fesztiválra a jubileumi logó mellett hatos és hármas fonású kalácsokat, házi fehérkenyeret, linzerkarikát és sajtos pogácsát is vittek – ezt már Takács Alexandra mesélte nekünk mosolyogva, majd azt is elmondta, hogy ezek mind kiállított termékek voltak, de ennek ellenére sokan megkóstolták azokat és nagy sikert arattak. Ha jövőre is lesz ilyen verseny, megfogadták, hogy több süteményt visznek, hogy az érdeklődők kóstolhassanak is a standjuknál.

A mezős pék-cukrász tanulók több versenyen is szeretnének részt venni az idei tanévben. Reménykednek abban, hogy Budapesten ismét megszervezik azt a hagyományőrző versenyt, ahonnan Hodászi Dávid pozsonyi kiflijével korábban bronzéremmel térhetett haza, és ott újra megmérettethetik magukat.     


  • Friss hírünk
    ZENE

    Egy életszemlélet, melyben nincs lehetetlen

    A koszovói-albán származású angol énekes-dalszerző, Dua...

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: