Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Elkezdődött a zsidó újév

Babos Petra | 2021.09.09.

A zsidó újév, a Ros Hásáná ebben az évben szeptember 6-án, hétfőn este köszöntött be. A kétnapos ünnepen a zsidók az ember teremtésének 5.782. évfordulójára emlékeznek. Ennek kapcsán szervezett a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület programot nemrégiben.

Schmidt Orsolya, az egyesület elnöke elmondta, most először tartottak újévi programot, s felelevenítettek egy érdekes zsidó szokást, a taslích szertartást.  Ilyenkor a kenyérmorzsát összegyűjtik és délután egy folyóba szórják, így szimbolikusan a vízbe vetik bűneiket, ezáltal tisztán kezdhetik meg az új esztendőt – emelte ki Schmidt Orsolya.

Az egyesület elnöke az összejövetelen a Médiacentrum kérdésére beszélt a közelgő Zsidó Kulturális Napokról is, amelyet szeptember 19-én rendeznek, október 11-én pedig egy színházi előadás is kapcsolódik hozzá.

– Jövő vasárnap délelőtt 11 órakor az Esterházy-kastély udvarán faültetéssel kezdődik a program. Fontos, hogy megemlékezzünk arról, hogy idén 175 éves a zsinagóga. Évek óta szerettünk volna fát ültetni a kastély udvarán, hiszen az Esterházyak védlevelének köszönhetően telepedtek le Pápán a zsidók. A rendezvény 15 órától folytatódik a zsinagógában. Lesz zsibongó játszóház, valamint kérdezz-felelek Kurucz Ákossal, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség rabbijelöltjével. Emellett természetesen süteménykóstolással is várjuk az érdeklődőket. Nagy örömünkre, a városban lévő felekezetek vezetői elfogadták meghívásunkat, így a kerekasztal-beszélgetésben a közösségformálás lesz a téma. A programot koncert zárja 17:30 órától, ahol fellép dr. Nógrádi Gergely, a Frankel Zsinagóga főkántora, Teszter Nelli zongoraművész és a Bálint Ház Közösségi Kórusa. A program eseményei ingyenesek, szeretettel várunk minden érdeklődőt – mondta Schmidt Orsolya.

A rendezvény október 11-én folytatódik, akkor a Pegazus Színház ad otthont az „Azt meséld el Pista” című előadásnak. Az est során fellép Mácsai Pál, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott a szeptemberi időpontra eljönni. A darabra jegyek szeptember 20-ától válthatók a Pirinyó Antikváriumban, 3.000 forintos áron.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: