Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
KÉK HÍREK

Vigyázat, szarvasok!

Pápai Rendőrkapitányság | 2021.09.10.

Az őszi időszakban megnő a közúti járművek vadon élő állatokkal történő ütközése, a balesetek megelőzése érdekében fogadják meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az utóbbi napokban megnőtt a vadon élő állatokkal történő ütközések száma a közutakon. Beindult a gímszarvasok násza, mely szeptembertől október elejéig tart. Ilyenkor a vadak sokkal óvatlanabbak és figyelmetlenebbek, mint máskor, emellett napközben is sűrűbben mozognak, így nem árt felkészülni a gyakoribb megjelenésükre.

Fontos tudnivaló, hogy nemcsak azokon a helyeken lehet a közutakon a felbukkanásukra számítani, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla, hanem máshol is. Különösen azokon az útszakaszokon kell óvatosabban vezetni, ahol az út mentén sűrű a bozótos, az aljnövényzet, emiatt nem lehet jól belátni. Ráadásul, ahol egy szarvas felbukkan ebben az időszakban, ott gyaníthatóan egy másik vad is követni fogja. Az állatok ugyanis ilyenkor csoportosan vonulnak.

A vadelütések legnagyobb része reggel, valamint az esti szürkületkor történik, mivel a vadállatok ebben az időszakban aktívabbak. A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek, a mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén erőteljesen fékezzen és használja a jármű hangjelzését. Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, és irányváltoztatást, mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint aminek elhárítására törekszik. Ha teheti, szereljen vadriasztó sípot járművére.

Ha baleset történt, akkor azonnal álljon meg, keressen egy olyan biztonságos helyet, ahol a további balesetek bekövetkezését el tudja kerülni. Amennyiben lakott területen kívül vagyunk, akkor a kötelezően előírt elakadásjelző háromszöggel és ha éjszaka van, a vészvillogóval jelöljük meg a járművünket, vegyük fel a láthatósági mellényt.

Miután a járművel biztonságosan félreálltak, tegyenek bejelentést a 112-es díjmentes, segélyhívó számon. Amennyiben a vad még él, akkor arra is figyeljünk oda, hogy kellő távolságból értesítsük a többi járművezetőt, a további balesetek elkerülése érdekében.

Fogadják meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait a vadbalesetek megelőzésére:

  1. Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia.
  2. Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!
  3. Szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat. A sebesség csökkentése segíthet.
  4. Tartson nagyobb követési távolságot! 
  5. Folyamatosan figyelje az út két oldalát!
  6. Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.
  7. Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
  8. Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot lát az úton, hívja a 112 segélyhívó számot! Ne próbálja meg lehúzni az úttestről; lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!

  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.15.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: