Koppantással vizsgálják a fákat a mezősök

294
Fotó: Pintér Ádám

Modern mérőműszerrel, egy Fakopp 3D berendezéssel bővült nemrégiben a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium eszközparkja. A modern mérőműszer nem ismeretlen a pápaiak előtt, hiszen néhány évvel ezelőtt hasonló eszközzel mérték fel a város több pontján a közterületi fák állapotát.

A magyar fejlesztésű műszerrel végzett Fakopp 3D akusztikus vizsgálat roncsolás nélkül képes a mérési síkban megmutatni az esetleges elváltozásokat, belső korhadást, üregesedést. A berendezés a hang terjedési sebessége alapján végzi a mérést. A technológia a törzsön körben elhelyezett érzékelők közti hang terjedési sebességének mérésén alapszik. Az alapelv az, hogy a hang terjedési sebessége csökken, ha üreg található a két érzékelő között.

Primusz József, az iskola oktatója a Médiacentrumnak elmondta, a műszert a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum pályázta és a pápai intézmény is azon nyolc iskola közt van, akik lehetőséget kaptak a Fakopp vizsgálati módszer megismerésére. A Fakopp 3D elsősorban nem az erdész szakma eszköze, hiszen a jövőben a faápoló szakma alapgépe lehet. Most mégis az erdész tanulók használják, hiszen jelenleg ők azok, akik a fák szerkezetéről, betegségeiről a legtöbbet tanulják. A tanulók később, munkájuk során kertépítéshez, utcafásításhoz, megújításhoz kapcsolódóan tudják hasznosítani az így megszerzett tudást. 

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!