Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A bor készítője jó kapcsolatban van az égiekkel – Hivatalosan is megnyílt a borfesztivál

Pintér-Papp Eszter | 2021.09.10.

Bár a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál szerda délután óta szórakoztatja a jó borok, a finom ételek és a zenei csemegék kedvelőit, a rendezvény hivatalos megnyitóját néhány perccel ezelőtt, a Bohém Ragtime Jazz Trió közel másfél órás, jó hangulatú műsorát követően tartották az Esterházy-kastély udvarán felállított fesztiválsátorban.

Az ünnepélyes megnyitó a Borrendek bevonulásával vette kezdetét. A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a Somlói Borút Egyesület, a Szent Benedictus Borrend, a Duna-menti Szent Orbán Borrend, a Vinum Vulcanum Borrend, a Pannonhalmi Szent Márton Borrend, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend, a Budavári Szent György Borrend, valamint a Somlói Borrend képviselői, köztük két újonnan avatott borlovag, Frank Liu, a Chi Fu Investment Holdings Group cégcsoport elnök-vezérigazgatója, a Pápai Hús Kft. tulajdonosa és Halász János országgyűlési képviselő, a Városok-Falvak Szövetsége elnöke.

A bevonulás után Polgárdi Sándor esperes, a Somlói Borrend ceremóniamestere köszöntötte a megjelenteket, Unger Tamás alpolgármester, a Somlói Borrend nagymestere üdvözlőszavait is tolmácsolva. Mint mondta, ezekben a hetekben kezdődik a szüret, a gazdák termése lassan a pincékbe kerül. – A mezőgazdaságban az egyik legszebb tevékenység a borászat. A bor egy olyan unikális termék a magyar piacon, amely a gasztronómiában első helyen van és amikor vendéglátásról beszélünk az ország bármely pontján, mindig ott van a pihenés időszakában a bor – hangsúlyozta a ceremóniamester.  

Halász János köszöntőjében úgy fogalmazott, amikor egy zeneművet hallgatunk, biztosak lehetünk abban, hogy amikor a mester azt komponálta, akkor kapcsolatban volt az égiekkel. Amikor egy képzőművészeti alkotást szemlélünk, például Albrecht Dürer Esterházy-kastélyban látható műveit – biztosak lehetünk abban, hogy amikor a művész ezeket készítette, a kezét a Jóisten vezette. Ugyanígy, amikor egy pohár bor van a kezünkben, biztosak lehetünk abban, hogy a bor készítője jó kapcsolatban van az égiekkel.

A Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál színpadi programjai a megnyitó után folytatódtak, ezekben a percekben az Unknow Duo szórakoztatja a fesztiválsátor közönségét.

Horváth Dorina, a Jókai Mór Művelődési Központ kulturális szervezője hírportálunk kérdésére elmondta, a fesztivál első napjai nagyon sikeresek voltak, ezt a visszajelzést kapták a borászoktól is. Ez egyrész a jó időnek és a színvonalas színpadi programoknak is köszönhető, ráadásul mindenki nagyon örül, hogy a borfesztivál visszatért a rendezvények sorába. A szervezők az idei borfesztivál programjának összeállítása során arra törekedtek, hogy színesebb, magasabb zenei palettát kínáljanak a fesztivál közönségének. Horváth Dorina arról is szólt, hogy a fellépő művészeknek nagyon tetszik a borfesztivál, mindenkitől azt hallották, hogy nagyon szép környezetben lehettek, többen is kóstolták a cicegét, tehát összességében jó visszajelzéseket kaptak.

A borfaluban egyre több a látogató, igazi fesztiválhangulat alakult ki az Esterházy-kastély udvarán, ahol 20:30-kor kezdődik a fesztivál első nagykoncertje, Charlie-t és zenekarát hallhatják mindazok, akik ellátogatnak a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztiválra. 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: