Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - SPORTSPORT

Az ország legerősebb tűzoltóit keresték

Haraszti Gábor | 2021.09.10.

A speciális tűzoltói beavatkozások során fellépő fizikai igénybevételek versenyszerű keretek közötti megmérettetése és annak bemutatása, valamint a szakmai kapcsolatok építése céljából harmadik alkalommal rendezték meg az ország legerősebb tűzoltója versenyt, ahol a pápai repülőtéri tűzoltók értékes tapasztalatokat szereztek.

A honvedelem.hu beszámolója szerint immár harmadik éve szervezte meg a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület, a „Tűzoltás-mentés” Alapítvány és az IPA MSZ Szombathelyi Szervezete az ország legerősebb tűzoltója versenyt.

Az indulók két versenyszámban mérték össze erőnlétüket: először FCC (Firefighter Combat Challenge), majd TFA (Toughest Firefighter Alive) feladatokat kellett teljesíteniük. Az FCC versenyszámnál előírás a tűzoltó védőruha és acél légzőkészülék viselése. A résztvevők 19 kilogrammos tömlőt cipelve futottak fel egy mobil állványra. Ezután egy tekercstömlőt húztak fel kötéllel az állvány tetejére, majd lefutottak és négy kilogrammos kalapáccsal kalapáltak másfél méter távolságra egy acélgerendát. A kalapálás után végigfutottak egy szlalompályán, felvettek egy szerelt tömlőt és vízsugárral kellett célba találniuk. A versenyszám utolsó elemeként a férfiak nyolcvan kilogrammos babát húztak el a célig. A TFA versenyrész során tűzoltó védőruha az előírt öltözet, légzőkészülék nélkül. A tűzoltók rövid futás után öt kilogrammos kalapáccsal ötven-ötven ütést mértek egy erre a célra kialakított doboz aljára és tetejére. Ezt követően két darab tizenöt kilogrammos súlyt cipeltek negyven méter távolságra, végül két tömlőt kellett időre feltekerni és a kijelölt helyen elhelyezni. Mindkét összetevő klasszikus tűzoltó erőnléti próbákat foglal magába.

A megmérettetésre jelentkezhetett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi, területi és helyi szervek hivatásos személyi állománya, az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és létesítményi tűzoltóparancsnokságok dolgozói, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai.

Első alkalommal vettek részt a szakmai erőpróbán az MH Pápa Bázisrepülőtér repülőtéri tűzoltó katonái. A csapat tagjai Pap László főtörzsőrmester, Kovács Olivér őrmester és Vincellér Zoltán szakaszvezető voltak. A pápai katonák az idei versenyt tapasztalatszerzésnek szánták, céljuk a versenyszámok megismerése volt, hogy a későbbiekben célzottan készülhessenek fel a következő megpróbáltatásokra. A végeredmény alapján mindhárom versenyző a középmezőnyben végzett.

– Nagyon jól éreztük magunkat, kemény volt a verseny és nagyon profi volt a szervezés. Kipróbáltuk magunkat, és a tapasztalatok birtokában már készülünk a jövő évi kihívásra – mondta Pap László főtörzsőrmester. 





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: