Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kerekítő Manó a városi óvodákban

Pintér-Papp Eszter | 2021.09.11.

A Pápai Városi Óvodákban mindig meghatározó volt, hogy a pedagógusok számára folyamatos szakmai fejlődési lehetőséget biztosítsanak. Tudatosan keresik az olyan új módszereket, melyek a pedagógiai gyakorlatba beépülve színesíthetik a kisgyermekek mindennapjait. A mai napon J. Kovács Judit, a Kerekítő módszer kidolgozója tartott képzést a városi óvodák 16 dolgozójának.

J. Kovács Judit hírportálunk kérdésére rámutatott, Pápán több mint egy évtizedes múltja van a Kerekítőnek. A Kerekítő mintaintézményi rendszer közel négy éve indult útjára. A csatlakozó óvodákban és bölcsődékben Kerekítő Manót csoportbábként használják a nevelők. A mai képzést követően a Pápai Városi Óvodák több tagóvodájában is megjelenik majd a kedves figura és a népi mondókás Kerekítő könyvsorozat is. Mint megtudtuk, az első mintaintézmény – melynek minden csoportja mintacsoport – a mezőlaki óvoda volt, azóta mintegy harminc ilyen intézmény van az országban és egy alkalommal a határainkon túli területen is létrejött ilyen együttműködés.

A mai továbbképzésen több olyan óvodapedagógus is részt vett, aki korábban már megismerkedett a módszer alapjaival. J. Kovács Judit úgy fogalmazott, a továbbképzés célja az volt, hogy mindenki elsajátítsa a módszert és egy idő után valamennyi csoportban felbukkanjon a kedves manó.

A Kerekítő módszer alapját az ölbeli mondókák adják, amelyek olyan kántálható vagy dalolható rigmusok, amelyeket különféle mozdulatsorokkal – höcögtetéssel, lovagoltatással, cirógatással – kapcsolnak össze és vicces csattanóval zárulnak. Ezáltal örömteli, szeretetteljes hangulat alakul ki és a csattanónak köszönhetően nagy kacagással ér véget a mondóka.

Azért is fontos, hogy a Kerekítő bekerüljön az óvodákba, mert azok a gyermekek, akik babaként találkoztak ezekkel a mondókákkal és a manóval, találnak egy ismerős, biztos pontot az óvodai mindennapokban.

Horváthné Végh Judit intézményvezető-helyettes úgy fogalmazott, óvodapedagógusként maguk is azt vallják, amit J. Kovács Judit, hogy a gyermek kerek világba születik és élete az édesanyja karjaiban kerekedik ki. Egyrészt ezt az anya-gyermek kapcsolatot szeretnék átemelni az óvodába az ölbeli játékokon, népi mondókákon keresztül, másrészt a módszer élménypedagógiai jellegére is építenek. Kerekítő Manó csoportbábként segítheti a közösségformálást, a problémamegoldást és motiválja a gyermekeket. A mai képzés előnye az volt, hogy gyakorlatias volt, könnyen megvalósítható ötleteket, játéktippeket adott a Pápai Városi Óvodák munkatársainak.   





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: