Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A Bakonyszücsi Nemzetközi Művésztelep alkotóinak tárlata

Babos Petra | 2021.09.11.

Re-Forma címmel mutatják be a Bakonyszücsi Nemzetközi Művésztelep résztvevőinek – Ricarda Assmann képzőművész, Huszti Kinga nemezes iparművész, Kovács Gabriella textilművész, Votin Dóra festőművész, Székely Annamária és Zoltai Bea Barcsay-díjas festőművészek – alkotásait a Pannonia Reformata Múzeumban. A kiállítás megnyitóját ma délután tartották az Ótemplomban, ahol Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető köszöntötte az alkotókat és a megjelenteket, majd Köntös László gyűjteményi igazgató szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, nagy öröm számukra az, hogy az Ars Sacra Fesztivál keretében nyithatták meg a kiállítást.

– A művészet az Istennek egy fantasztikus ajándéka arra, hogy újra megfogalmazzuk azt a világot, amelyet az Úristen adott nekünk. A kiállításra úgy tekintek, mint az újrafogalmazás egy nagy kísérletére. Reméljük, túl vagyunk egy világjárványon, s az embernek mindig az a feladata, hogy teremtő módon újrafogalmazza azt a valóságot, amit az Úristen adott számára – mondta Köntös László, aki hozzátette, büszkén adnak otthont a Re-Forma kiállításnak.

Az idei, 2021 júliusában megvalósult második művésztelepen az alkotók montázs-alapszemléletű tárgyakat, képeket készítettek. Ez az alkotói módszer akkor került a művészettörténet korábbi szakaszaiban is előtérbe, amikor a megszokott, körülöttünk lévő struktúrák szétestek, felbomlottak. A közös alkotói folyamat az építésről, újragondolásról, újrahasznosításról, a valódi értékek megtartásáról, felfedezéséről és felmutatásáról szól a művészet nyelvén. A közösség tagjait érzelmi, emberi, gondolati szálak kötik össze. Amellett, hogy inspiráló számukra az egymás közelében alkotás, vagyis a különböző képek, tárgyak keletkezési folyamataiba való belelátás lehetősége.

A tárlatot Galambos Ádám evangélikus teológus nyitotta meg.

– A kiállításon az újrafelfedezés örömével találkozunk. Erre példák Székely Annamária alkotásai, aki Bakonyszücs meglévő értékeire, a gyorsan közlekedő ember által kevésbé megfigyelhető motívumokra hívja fel a figyelmet úgy, hogy közben sajátos módon alakítja az általa tapasztaltakat. A festőművész Ablakok sorozatában izgalmas a különböző perspektívák érzékeltetése. Zoltai Bea egy szerencsés találkozásnak köszönhetően jutott hozzá egy francia folyóirat közel ötven évvel ezelőtti lapszámaihoz. A művésznő az ebből kivágott fekete-fehér képeket és szövegrészleteket régi, általa legtöbbször gesztusokkal megfestett lenvászonra helyezte és ezáltal új jelentést adott a szöveg és kép korábbi üzeneteinek. Művein bemutatja, hogy ezen technika miként tud rétegeket feltépően múltról, ősi üzenetekről, ahhoz való viszonyaikról beszélni. Votin Dóra kollázsai egyszerre meglepőek, komolyak és elgondolkodtatóak. Az újságkivágatok reagálnak a világjárványra, de nem elsősorban annak veszélyét, hanem kérdését teszik a középpontba: vagyis merre tovább? Az alkotók közül talán leghatározottabban Ricarda Assmann fogalmaz, aki politikai művészetként, erős színeket és szimbólumokat használva szegezi nekünk korunk lenyomatát. Kovács Gabriella alkotásain érdemes megfigyelni, hogy a nemezeknek még a hideg színei is melegséget árasztanak. Huszti Kinga Rések című gyapjú alkotásán a tér, a nyitottság és a zártság egyaránt jelen van – mutatta be a kiállítókat az evangélikus teológus, majd hozzátette, bár a művésztelep még csak második éve kezdte meg működését, mégis láthatóvá tették azt, amit nem, vagy csak részben szeretne látni a közönség. Rámutattak a diszharmóniára, az értékválság kérdésre, de mindezt nem lemondóan tették, hanem a szépre és jóra törekvés óhaját fogalmazták meg.

A tárlat október 31-éig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között tekinthető meg.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: