A dal a miénk… – A Csík Zenekar a borfesztiválon

1976
Fotó: Babos Petra

Magyarország egyik kedvelt népzenei együttese, a Csík Zenekar adott másfél órás, fergeteges koncertet a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál nagyszínpadán, melyre megtelt az Esterházy-kastély udvara. Fiatalok és idősebbek, népzenét kedvelők és más zenei műfaj iránt rajongók egyaránt eljöttek, hogy meghallgassák és együtt énekeljék a magyar népzenei kultúrára épülő muzsikát játszó együttest. Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy már 30 éve töretlen lendülettel, az idő, a divat múlásával nem törődve, a nehézségeket leküzdve, a sikereket kezelve létezik és dolgozik.

A koncert előtt Szabó Attila, a zenekar hegedűse a Médiacentrum kérdésére a tavalyi évük kapcsán elmondta, ilyen mértékű járványhelyzetre pályafutásuk alatt még nem volt példa.

– Amikor be voltunk zárva, mindannyian otthon gyakoroltunk, de amint lehetett elkezdtünk összejárni, ismét próbálni. Szerencsére voltak a nyitáshoz kapcsolódóan mini koncertek a minisztérium jóvoltából. A közönség nagyon örült nekünk, s mi is nekik. A nyitástól függetlenül látszott, hogy a nyár folyamán nem lesz annyi koncertünk, mint szokott lenni, ezért úgy határoztunk, készítünk egy új lemezt. A Csík Zenekar eddig még nem készített olyan lemezt, amelyen csak feldolgozások hallhatók, olyat meg pláne nem, hogy csak egy előadó számaiból állítottuk volna azt össze. Idén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját a LGT. Mi régóta dolgoztunk velük, így egy LGT-s lemezt készítettünk tavaly nyár elején, ami ősszel jelent meg. Úgy gondolom, az LGT a magyar kultúrának egy igen fontos szelete, akik megérdemelnek egy egész lemezt. Ebből az albumból egy turné indult két hónappal ezelőtt, ez 25 koncert lesz idén. Hatot már hallhatott a közönség, a többi ősszel és télen lesz – mondta Szabó Attila.

– A pápai közönséggel szerencsére már többször is találkoztunk. A Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztiválon most először járunk. Őszinte leszek, nem tudom mi az a cicege, de a koncert után megkóstolom. És ha már borfesztivál, a finom nedűk sem hiányozhatnak. Vannak kedvenc boraim, főként a klasszikus, száraz vörösborok – fűzte hozzá.

A Csík Zenekar hegedűse azt is elárulta, hogy mit játszanak egy-egy helyszínen, azt mindig a koncert előtt döntik el aszerint, hogy milyen a közönség, a helyszín, a fesztivál tematikája.

A jó hangulatú koncertet a kellemes, késő nyári éjszakában több ezren élvezték.

A Csík Zenekar koncertjével nincs vége a borfesztivál szombati programjának, hiszen 22 órától az Aurevoir ethno-beat zenekarral bulizhatnak a résztvevők.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!