Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Elkezdődött a 83-as új út építése

Huszár Hajnal | 2020.10.15.

A szeptember 21-én tartott munkaterület átadás után elkezdődött a kivitelezés az új nyomvonalon vezetett 83. számú 2×2 sávos főút Pápa – Győr közötti szakaszán – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet dr. Kovács Zoltán és Kara Ákos országgyűlési képviselő és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője tartott ma délelőtt.

A közelmúltban megkezdett földmunkák helyszínének szomszédságában kialakított konténervárosban tartott tájékoztatón Kara Ákos országgyűlési képviselő emlékeztetett, nagyon hosszú előkészítő folyamat előzte meg ennek a nagyon jelentős útfejlesztésnek a megkezdését.

-36 kilométeren épül új 2×2 sávos út Győr és Pápa között. Ennek nemcsak az itt élők számára lesz óriási jelentősége, hanem az egész ország közlekedése szempontjából is jelentős változást hoz. Az út megépítése illeszkedik ahhoz a kormányzati politikához, mely 2010 óta megcélozta, hogy fontos és szükséges útberuházások valósuljanak meg szerte az országban.

A képviselő kiemelte, a jelenlegi 83-as út rendkívül balesetveszélyes, rossz nyomvonal vezetésű. Az új útra 6 ponton lehet majd felhajtani, a 2×2 sávot fizikai elválasztással építik meg, mindez pedig nemcsak rövidebb menetidőt eredményez, hanem biztonságosabb közlekedést is. A beruházás keretében számos műtárgy – felüljáró, híd – készül, ami szintén segíti a közlekedőket. Mint mondta, az új úttal nemcsak azok a települések kerülnek közelebb Győrhöz és Pápához, melyek az út mentén találhatók, hanem a távolabb esők is.

– Az útépítők három éven át fognak itt dolgozni, reményeink szerint 2023 végén már az új úton  lehet közlekedni – tette hozzá.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a beruházás további részleteit ismertette. Elmondta, Pápa és Tét között 15 műtárgy és 2 különszintű csomópont épül meg, egyik a pápai repülőtérnél, a másik Gyarmaton. Ezen túl készül egy vasúti felüljáró is a pápai repülőteret bekötő úton.

– Közel 70 ezer köbméter aszfaltot építenek be, a növénytelepítés keretében 653 darab fát ültetnek 54 ezer cserjét telepítenek erre a szakaszra a vadvédő kerítés mellé – sorolta a műszaki adatokat.

A Pápa – Tét közötti szakasz 18,4 kilométer hosszú lesz, a Tét – Győr közötti szakasz pedig

17,6 kilométer. Ez utóbbi útszakaszon 8 műtárgyat és 4 különszintű csomópontot, valamint 2 turbó körforgalmat építenek meg. A munkák során 68 ezer köbméter aszfaltot használnak fel, 9 ezer fát és 190 ezer cserjét telepítenek – ismertette a képviselő.

Kiss Boglárka, a NIF. Zrt. szóvivője emlékeztetett, a 83-as út megújítása már 2017-ben megkezdődött a győri Metro csomópont átépítésével. Ott 1,5 kilométer hosszúságban 2×2 sávra bővítették az utat és körforgalmakat építettek. Most ez a projekt folytatódik a Győr bevezetőszakasz 2×2 sávúra bővítésével mintegy 3 kilométeren.

Az új nyomvonalon megépülő 36 kilométeres útszakaszon a 110 km/h megengedett sebességnek köszönhetően a mostani 55 perces utazási idő kb. 20 perccel csökken Pápa és Győr között, valamint várhatóan megszűnik a torlódás Győrben a Malom úti csomópont térségében.

A szóvivő hozzátette, a fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A 83. számú 2×2 sávos főút Pápa – Tét-dél csomópont közötti szakasz kivitelezője a Duna Aszfalt Kft., a Tét-dél csomópont – Győr közötti szakaszé pedig a Soltút Kft. A két szakasz kivitelezésének nettó értéke 90,5 milliárd forint.

Az építkezésről megtudtuk, a projekt előkészítése befejeződött, a területszerzés, fakivágás, régészeti feltárások megtörténtek. 2020-ban a kivitelezéshez szükséges szállító és organizációs utak fognak kiépülni, valamint a humuszolás és a hidak próbacölöpözési munkálatai kezdődnek meg. A nagytömegű töltésépítés 2021 tavaszán indul majd el.

A sajtótájékoztatót követően a politikusok, valamint a beruházó és kivitelező cég képviselői megtekintették a Gyarmat határában lévő munkaterületet, ahol már kitűzések, földmunkák zajlanak.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: