Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Újjáépítik a várkerti támfalat

Huszár Hajnal | 2021.09.16.

Valamikor egészen hosszan húzódott a Várkert határát jelző támfal a Gróf út mentén – ezt kívánja újjáépíteni az önkormányzat egy szakaszon. Az új támfalnak még csak a tervezése zajlik, a kivitelezés jövő év tavaszán indulhat legkorábban.

Dr. Áldozó Tamás polgármestertől megtudtuk, a támfal a várkerti kerékpárút és a Bakonyér-híd előtti gesztenyefák közötti szakaszon épül meg a Gróf úti gyalog-kerékpárút mellett. Az egészséges gesztenyefákat mindenképpen  szeretné megóvni a város, így a támfal végét pontosan csak a fakopp vizsgálat után határozzák meg.

A támfal funkciója az lesz, hogy egyrészt jelölje a zöldterület határát, másrészt pedig megtámassza a gyalog-kerékpárutat a Várkert felől, hiszen annak a széle az elmúlt években sok helyen megsüllyedt, összetöredezett. Ez azt is jelenti, hogy az érintett szakaszon a gyalog-kerékpárutat is újjáépítik és jó minőségű, stabil szerkezetű úton haladhatnak majd a gyalogosok és kerékpárosok.

A kész tervek elkészítéséhez figyelembe kell venni az út alatt futó gázvezetéket, hiszen attól megfelelő védőtávolságot kell tartani, ami azzal is jár, hogy az utat néhány helyen meg fogják szélesíteni. A támfal 1 méter magas lesz, így akár ülőfelületként is használható lesz, mellette a parkoló felőli rézsű eltűnik és új növényzetet kap – tudtuk meg a városvezetőtől.

Egyelőre a munkaközi tervek állnak csak rendelkezésre a beruházáshoz, ezek véglegesítése a gázközmű helyének pontos meghatározása után következhet, ami pedig a vezeték megkutatásával történik, így a következő hetekben néhány helyen megbontják a gyalog-kerékpárút területét – mondta el a tervezési folyamatról Albert Henrietta, a városfejlesztési osztály beruházási csoportvezetője. A tervezésnél a műemlékvédelem miatt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal iránymutatásait is figyelembe kell venni, az anyaghasználatra és más műszaki paraméterekre vonatkozóan ők adnak majd javaslatot.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: