Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Menő, innovatív, pápai – Megnyílt a 24. Pápai Expo és Agrárpiknik

Pintér-Papp Eszter | 2021.09.18.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a koronavírus-járvány miatti egy év kihagyás után újragondolta a Pápai Agrárexpót és egy fiatalokat megszólító, lendületes, rengeteg szakmai és családi programot felsorakoztató rendezvényt szervezett. A 24. Pápai Expo és Agrárpiknik hivatalos megnyitóját ma délelőtt tartották a sportcsarnok mögötti területen.

A programon megjelenteket elsőként Unger Tamás alpolgármester köszöntötte, az év pápai rendezvényének nevezve az agrárpikniket. Az alpolgármester úgy fogalmazott, nekünk, pápaiaknak az agrárexpó az évek során olyan eseménnyé vált, amit soha ki nem hagynánk. Felidézte, korábban Szent György napja környékén szervezték a seregszemlét, majd egy májusi időpontra került át, igazi nagyszabású programmá kiszélesítve a kínálatot. Most, egy év kihagyás után Szent Mihály-nap közelében rendezik az expót, a megnyitó pedig Diána napjára esik, ami a vadászok számára különösen kedves nap, hisz védőszentjük névnapja. Unger Tamás hangsúlyozta, Pápán jó helyen van ez az agrárszakmai rendezvény, hiszen a város egy olyan terület központja, ahol jelentős számban dolgoznak agrárgazdasági vállalkozások.

Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, az elmúlt időszak megtanította nekünk, hogy mennyire is fontosak ezek az események, ahol lehetőség nyílik megismerni az új, innovatív technológiákat, eszközöket, berendezéseket. A pápai rendezvény középpontjában a generációváltás, a nemzedékek összekapcsolása áll. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, a versenyképesség elengedhetetlen része a generációváltás. Az Agrárminisztériumban elkötelezetten dolgoznak azért, hogy ezt segíteni tudják. Ennek volt első eleme a családi gazdaságokról szóló törvény megalkotása. Ezt újabb jogszabályok követik, emellett az uniós és hazai támogatások rendszere is segíti az agrárvállalkozásokat.

A hagyományok, a helyi értékek bemutatása, őrzése és a tradíciók fenntartása mellett az agrárium számára elengedhetetlenül fontos az innováció – hangsúlyozta köszöntőjében Takács Szabolcs kormánymegbízott, aki arról is szólt, hogy az agrárium nemzetgazdasági szempontból elengedhetetlen jelentőséggel bír. A kormányhivatalban azért dolgoznak, hogy a vidékfejlesztési programok minél gyorsabban és hatékonyabban juthassanak el a gazdálkodókhoz. Ez fontos, hiszen Veszprém megyében több mint 300 agrárvállalkozás és 1.100 családi gazdaság működik.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke felidézte az idei expó szlogenjét és az év legmenőbb agrárrendezvényének nevezte a programot. Erre utalva elmondta, igyekeztek átformálni, a fiatal generáció számára vonzóvá tenni a rendezvény arculatát. Így az idei expó a szakma és a kikapcsolódás kellemes elegyét kínálja.

A 24. Pápai Expo és Agrárpikniket dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg. Beszédében rámutatott, köszönet illeti meg Pápa várost és az agrárkamarát azért, hogy több mint két évtizeden át életben tartották ezt a rendezvényt, ami mára a város egyik nagyrendezvényévé nőtte ki magát. A kikapcsolódás és szórakozás mellett ez a rendezvény fiatalos, lendületes új köntösben jelenik meg, sok újdonságot hozott mindenki számára, nem titkoltan a fiatalokat megcélozva. – Tudjuk azt, hogy ez egy nehéz kereset, de mégsincs szebb annál, ahogy fejlődik a növény, gyarapszik az állatállomány és erre rá kell irányítani a felnövekvő generáció figyelmét. Ezt szolgálják a pápaihoz hasonló rendezvények – mondta a képviselő.

A beszédeket követően adták át az expó díjait. Pápa Város Különdíját a malomsoki Boros Bálint kapta. A megyei kormányhivatal különdíját Negyedi Balázs őstermelő vehette át. A Veszprém Megyei Önkormányzat különdíját Nyárád községnek ítélték oda. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját a Készenlét Zrt. érdemelte ki.

A megnyitót követően megkezdődtek a szakmai és szórakoztató programok. Az érdeklődők beszélgetést hallhatnak a mezőgazdasági támogatások céljáról és jövőjéről, majd vadászati-erdészeti szakmai fórumon vehetnek részt.  

A vadász sátorban Pék Lajos fotóművész képeiből kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, akiknek lehetősége van megismerkedni a hazai agrár startupokkal is.

Érdekes kezdeményezés az élő könyvtár, ahol poros szakkönyvek helyett gyakorló szakemberektől informálódhatunk az ágazatot érintő kérdésekről.

Az expó egész napos programjai közt termelői piac, személy- és haszongépjárművek bemutatója, állatsimogató, parasztolimpia, mobil kalandpark, légvár, felfújható kosárlabda, célkapu, csocsó várja a látogatókat, akik a gasztrofaluban ízletes ételekből és változatos italkínálatból válogathatnak.

Szintén érdekesség, hogy a mobilizált kormányablak is kitelepült a rendezvényre, így szombaton és vasárnap is van lehetőség kormányablakban indítható ügyek intézésére a helyszínen.

Az érvényben lévő szabályok alapján a programokon koronavírus ellen védett nagykorú személy vehet részt, 18 éves kor alatt a rendezvény látogatása védettséggel rendelkező nagykorú személy felügyelete mellett lehetséges.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: