Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A fa kapocs múlt, jelen és jövő között – Megkezdődött a Zsidó Kulturális Napok

Pintér-Papp Eszter | 2021.09.19.

Ma délelőtt az Esterházy-kastély udvarán ültetett emlékfát a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület. A zsidóság múltját, jelenét és jövőjét szimbolizáló kőrisfa elültetésével kezdetét vette a Zsidó Kulturális Napok rendezvénysorozata.

A megjelenteket Schmidt Orsolya, az egyesület elnöke köszöntötte, hangsúlyozva, a pápai zsidóság története részben itt, az Esterházy-kastélyban kezdődött, hiszen itt kapták meg védlevelüket és ettől kezdve telepedhettek le törvényesen a városban.

Schmidt Dezsőné, az egyesület elnökségi tagja rámutatott, 1846. szeptember 11-én avatták fel a pápai zsinagógát. Akkor a város lakosságának közel egynegyede zsidó volt. Ez a nagy létszám indokolta, hogy egy nagy épület álljon a hitélet gyakorlásának színhelyéül. Gróf Esterházy Ferenctől 1748-ban kapott oltalomlevelet a zsidóság, melyben a főúr megengedte, hogy a régi és az újonnan betelepült zsidóknak hitközsége legyen. A közösség 1841-ben határozta el, hogy új zsinagógát építenek, majd 1844-ben megkezdődhetett az építkezés, melyet két év alatt befejeztek, s melyhez Esterházy Pál, a város földesura százezer darab téglával járult hozzá. Az új zsinagógát Lőw Lipót pápai rabbi avatta fel, avatóbeszédét – bár nem anyanyelve volt – magyarul mondta. Mint látható, a pápai zsidóság több szálon is kötődik az Esterházyakhoz, ezért gondolta azt az egyesület elnöksége, hogy az emlékfa a kastély udvarában lenne legméltóbb helyen – hangzott el a beszédben. – Álljon és növekedjen ez a kőrisfa itt, közel a megújult Várkerthez! Kapcsolja össze a múltat jelenünkkel és mutasson utat a jövő felé! – zárta gondolatait Schmidt Dezsőné.

A programon megjelenteket a város önkormányzata nevében Unger Tamás alpolgármester köszöntötte, utalva arra, hogy a fa sok kultúrában szimbolikus növény. – A fa gyökerei a földbe – tulajdonképpen a múltba – nyúlnak vissza, a törzse jelképezi a jelent, a koronája pedig, ami évről évre megújul és virágot, termést hoz, jelképezi a jövőt. Így a múlt, a jelen és a jövő egy fában kapcsolódik össze – mondta az alpolgármester, aki arról is szólt, hogy az önkormányzat több kísérletet is tett az elmúlt években a zsinagóga épületének felújítására, de a pályázataik sajnos nem voltak sikeresek. Ennek ellenére az épület felújításának tervét az önkormányzat nem vetette el, remény van arra, hogy az elkövetkező években ez megvalósulhasson.

A beszédeket követően a jelenlévők közösen ültették el a fát.    

Az egyesület vezetősége a faültetésen köszönetet mondott Németh Kornél főkertésznek, Schmidt Dezsőnek és Szűcs Zoltánnak a fa ültetésében nyújtott segítségükért.

A Zsidó Kulturális Napok programja 15 órakor a zsinagógában játszóházzal folytatódott. A délután folyamán lesz még kerekasztal-beszélgetés, ételkóstoló, majd 17.30-tól koncerttel zárul a mai program.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: