Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Népszerű és színes programok a megyei vadásznapon

Babos Petra | 2021.09.19.

Számos szórakoztató és tartalmas program közül válogathattak a 24. Pápai Expo és Agrárpiknik Veszprém Megyei Vadásznapjának látogatói. A Veszprém Megyei Vadászkamara szervezésében 23. alkalommal megvalósuló vadásznap rengeteg lehetőséget kínált a kikapcsolódásra. Minden évben igencsak népszerű a vendégek körében a főzőverseny, hiszen a vadásztársaságok, valamint a vad- és erdőgazdálkodással foglalkozó szervezetek évről évre felülmúlják önmagukat, s finomabbnál finomabb étkeket főznek.

A Veszprém Megyei Vadásznap tegnapi programjával, a fórumbeszélgetésekkel kétnapossá vált, hiszen három témában volt szakmai beszélgetés a vadgazdálkodók és szakértők között, ezek a vadászat jelenének és jövőjének meghatározó kérdéseit vitatták meg, vagyis szó volt az ágazat jelenéről, az afrikai sertéspestis-járvány következményeiről és a mezőgazdasági vadkár-megelőzési praktikákról is.

A mai programon a Bakony Vadászkürt Egylet köszöntődallamait követően Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte a vadásznapra látogatókat. Mint mondta, nagy öröm számukra, hogy idén ismét sikerült megszervezni a megyei vadásznapot, s újra együtt lehetnek, felszabadultan ünnepelhetnek a bezártság után.

Ezt követően Szedlák Attila, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója szólt az egybegyűltekhez.

– A vadásznap nem kizárólag gyakorló vadászoknak és vadgazdálkodóknak szól. Minden természetszeretőt, állatszeretőt, természetvédőt, túrázót örömmel látnak a szervezők, úgy állították össze a programot is, hogy a profi és amatőr vadászok mellett az érdeklődők is érdekesnek találják. A vadászkürt-bemutatótól a solymászbemutatón át a vadászíjász-bemutatóig minden látogató számára tud izgalmakat, érdekességeket nyújtani a vadásznap, nem beszélve a vadászkutyaszemléről. A 2021-es év ráadásul sikerév a hazai vadászati ágazatban, nem túlzás kijelenteni, hogy történelmi jelentőségű. A magyar vadgazdálkodás egyébként is világhírnévvel büszkélkedhet, és már vágjuk a centit, közeleg a vadászati világkiállítás, ami még inkább ráirányítja a figyelmet a magyar vadászati ágazatra, kultúrára, potenciálra. Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás során ország-világ elé tárjuk ezt a páratlan nemzeti kincset, ami szerves része a kultúránknak, az identitásunknak, amire joggal vagyunk büszkék. Ez a szegmens a hazai turizmus egyik húzóágazata lehet, érdemes erre építeni, ebbe befektetni. Szerencsések vagyunk. Természeti adottságaink kiválóak, nagyvadállományunk impozáns, mindez mögött jelentős felhalmozódott szakmai tudással, világviszonylatban is kiemelkedő, jól szervezett vadászati szolgáltatásokkal rendelkezünk. Az elmúlt években ráadásul sikerült lerakni a hosszú távon is fenntartható, eredményes vadgazdálkodás alapjait, ettől is további fellendülést várunk – mondta Szedlák Attila.

A rendezvényen Pap Gyula három kitüntetést adott át. Gaál Tibor, a Veszprém Megyei Vadászkamara vizsgabizottságának tagja Magyar Vadászatért Emlékérmet vehetett át nyugdíjba vonulása alkalmából.

Nimród-érem kitüntetésben Mesterházi József természetfotós és Bata István hivatásos vadász részesültek.

A megnyitót követően a vadászok visszatértek bográcsaikhoz, lelkesen ízesítettek, fűszereztek, kóstoltak és kevergettek.

A tíz lelkes csapat főztjét kéttagú zsűri bírálta, akiknek nem volt könnyű dolga a sok finom étek közül kiválasztania a legjobbat, ezért több különdíjat is kiosztottak. A díjakat dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Unger Tamás alpolgármester és Pap Gyula adták át.

A legjobbnak járó fődíjat Pállfy László és csapata nyerte el, akik egy komplett ételsorral rukkoltak elő, vaddisznócsülökből készült pástétom, fácánleves és bakonyi vaddisznópofa, valamint burgundi szarvaspofa tiroli knédlivel, édességként pedig csőre töltött túrós rétes epervelővel volt a menü.

A finom ebéd után számos program várta a látogatókat. Az ebek szerelmesei a vadászkutyák ügyességében, engedelmességében gyönyörködhettek, míg mások a solymász- és vadászíjász-bemutatót tekinthették meg. A gyerekeket a mai nap folyamán is játszóház, népi fajátékok, kalandpark, állatsimogató és kézműveskedés várja.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: