Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Magyarország 365 – Konzultáció az Esterházy-kastélyban

Pintér-Papp Eszter | 2021.09.20.

Alig egy hónap múlva zárul a Magyarország 365 fotópályázat 2021-es évada. A pályázat zsűrijének elnöke, Kaiser Ottó fotóművész ennek kapcsán konzultációra hívta az érdeklődő fotósokat. A közvetlen hangulatú beszélgetést ma délután tartották az Esterházy-kastélyban.

Kaiser Ottó a Médiacentrumnak elmondta, a zaklatott koronavírusos időszakban néha voltak kétségeik azzal kapcsolatban, hogy az idei évben is meghirdethetik-e a nagy sikerű pályázatot. A zsűri elnökeként az ország 10 városában tart konzultációkat, ahol lehetősége van személyesen is találkozni a helyi fotósokkal. Pápa egy jó bázis, vannak fotográfusok, akik korábban szép sikereket értek el a pályázaton, ezért választották a konzultációsorozat egyik helyszínéül.

A zsűri elnöke hangsúlyozta, nemcsak a díjnyertes fotókat népszerűsítik, hanem a legjobb 200-300 alkotást is, melyekből minden évben kiadvány készül, emellett azt tervezik, hogy kiállításon is bemutatják azokat.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy évente több tízezer pályamű érkezik a kiírásra, amelyek között sok tehetséges alkotó értékes alkotásai szerepelnek. Kaiser Ottó úgy fogalmazott, a kategóriák közül minden évben a természetfotó a legnépszerűbb, a pályaművek 50-60 százalékát ebben a kategóriában nevezik a fotósok. Ezt követi az épület és tárgyi örökség kategória, ami további 20-25 százalék, a többi alkotás pedig az életképek kategóriába érkezik. Ez utóbbival kapcsolatban a zsűrielnök rámutatott, ez az egyik legnehezebb kategória, s bár számában lényegesen kevesebb életkép érkezik, mint természetfotó, súlyában azonban nagy jelentőséggel bírnak ezek az alkotások. Megfigyelhető, hogy a második évben – talán a koronavírus-járványnak is köszönhetően – erősebb volt az életkép kategória, sokkal több közösségi, családi élményt küldtek be a pályázók.

A legutóbbi pápai konzultáción felmerült egy pápai fotós közösség létrehozásának ötlete, megkérdeztük hát Kaiser Ottót, van-e már előrelépés ezen a területen. A fotóművész ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, nem az a terv, hogy fotóklubot hozzanak létre, de van egy titkos vágya, amiről még nem szeretne többet elárulni. Azt azonban elmondta, hogy azt szeretné, ha a város valamilyen formában partnere lehetne a fotográfiának.  

A Magyarország 365 fotópályázat október 18-án zárul, tehát aki kedvet érez, még közel egy hónapig nevezheti legjobban sikerült fotóit.   


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: