Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Jubileumát ünnepelte a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör

Babos Petra | 2021.09.20.

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör 2000-ben alakult Borbély Lajos presbiter, művész-tanár és Koczor György evangélikus lelkész irányításával. A húsz év vendéglistája hosszú, művészek, politikusok, pedagógusok, orvosok, sportolók, tudósok is megfordultak a körben.

Polgárdi Sándor esperes köszöntőjében elmondta, hálát adni gyűltek ma össze. A két évtized során nagyon sok értékes gondolatot hallhattak a tagok, az érdeklődők érdekes személyiségeket, életpályákat ismerhettek meg.

– Ha visszatekintünk a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör húszéves múltjára, akkor hálát kell adnunk. Az elmúlt évek rendkívül gazdag előadássorozatának évek óta én is részese vagyok, mint szervező. Húsz esztendővel ezelőtt Borbély Lajos és Koczor György együtt kezdték el a kör munkáját. Tavaly a pandémia miatt nem tudtuk megünnepelni ezt a jeles évfordulót, ezért ma emlékezünk az eltelt húsz esztendőre. Lényeges visszatekintenünk, hiszen Borbély Lajos tökéletesen felmérte, hogy fontos szerepe van a ma egyházában megszólítani az egyházon belül és kívül a városban élőket. Rendkívül gazdag az az előadói paletta, amivel büszkélkedhetünk – emelte ki az esperes, aki a Médiacentrum kérdésére elmondta, a kör alkalmain olyan személyek fordultak meg, akik Pápa városához vagy a gyülekezethez kötődnek. A Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei, felügyelői is jártak a körben.

– Sajnos az előadók közül már sokan nem lehetnek közöttünk. Korábbi lelkészünk, Varga György nyugalmazott esperes és Varga Györgyné Bárány Ágota kántor rendszeres résztvevői voltak a kör foglalkozásainak – tudtuk meg Polgárdi Sándortól, aki elárulta, közel 150 előadást tartottak a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben 2000 óta.

A jövőbeli tervek kapcsán elmondta, a kör foglalkozásai folytatódnak, a húszéves visszatekintés arra adott lehetőséget, hogy megköszönjék a Gondviselőnek a személyeket, akiket el tudtak hívni előadónak, ezáltal a város kulturális életét színesítették.

Az evangélikus templomban tartott hálaadáson részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester is, aki az évforduló kapcsán elmondta, a kör több összejövetelén is részt vett, ezért különösen nagy örömmel jött el a mai rendezvényre.

– Ezek az ünnepek mindig szépek. Van egy olyan közösség, amelyik élni és erősödni akar, s ezt sokféle formában mutatja meg annak a városnak, amelyiknek maga is része. A mai alkalmon Borbély Lajosról is megemlékezünk. Úgy emlékezem rá vissza, hogy őt lehetetlen volt nem szeretni, jóságos volt, sugárzott belőle az életöröm. Azt gondolom, a mai rendezvényt is a sikerek közé sorolná, ha közöttünk lehetne – mondta a polgármester, majd gratulált a nemrégiben 90. életévét betöltő Döbrönte Tibornak is.

– Jó egészséget és erőt kívánok a közösség minden tagjának. Kívánom, hogy minden olyan cél, amit megfogalmaztak, teljesüljön és még sok közös ünnepünk legyen – zárta gondolatait dr. Áldozó Tamás.

Ezt követően a Pápa Városi Televízió jóvoltából az elmúlt húsz év előadásaiból láthattak összefoglalót a megjelentek.

A jubileumi rendezvényen az evangélikus templom kórusa és Brenner Boglárka, volt gyurátzos diák működött közre.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: