Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Átadták a várkerti kerékpárutat

Huszár Hajnal | 2021.09.22.

Nem kedvezett az időjárás a ma délelőttre tervezett várkerti kerékpárút átadóünnepségnek, így a rendezvényen résztvevők az Erzsébet ligeti zenepavilonban gyűltek össze, ahol dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester beszélt a Zöld város I. projekt újabb létesítményéről.

A képviselő emlékeztetett, a 80-as években kezdődött meg a kerékpárutak építése a városban, amely mára már komoly kerékpárút-hálózattá bővült és észak-dél irányba a város egészén biztosítja a bicikliseknek a biztonságos közlekedés infrastrukturális feltételeit. Emlékeztetett, a Várkertben régen is volt kerékpárút és ezt nagyon sokan használták, ám rendkívül rossz állapotúvá vált az utóbbi időben. Az új kerékpárút a korábbinál biztonságosabb, komfortosabb közlekedést tesz lehetővé, nem beszélve arról, hogy nyomvonala is sokkal praktikusabb a réginél.

Dr. Áldozó Tamás arról szólt, a régi kerékpárút a Várkerten haladt végig a Gróf úttól a Szent István úti lépcsőig, az új pedig a Gróf úttól az Erzsébet ligetbe vezet, ahol kettéágazik, egyik vége a Hunyadi utcára ér ki, másik ága pedig a húsgyár irányába fordul. A kerékpárút egy fontos eleme a Szent István út alatti aluljáró, melyet a híd 2017-es felújításakor alakítottak ki. Ez lehetővé teszi, hogy a bicikliseknek ne kelljen áthaladniuk a forgalmas Szent István úton.

A kerékpárút teljes hossza 964 méter, az aszfaltburkolat szélessége 2,5 méter, melyet két oldalról kerti szegély és 75 centiméteres padka határol. Az építés során 1914 méter hosszan épült kerti szegély, a burkolt felület 2415 négyzetméter, az út 6,5 centiméter vastagságú, 2 rétegben behúzott aszfaltkeveréket kapott, az előírásoknak megfelelő közvilágítást pedig LED-es lámpatestekkel biztosítják.

A köszöntők után az országgyűlési képviselő és a polgármester Regdon László pápai rendőrkapitánnyal és egy lelkes kerékpárossal, Kiss Sándornéval közösen vágta át a nemzeti színű szalagot.

Pápa rendőrkapitánya üdvözölte a beruházást és érdeklődésünkre elmondta, nagyon fontosnak tartja a kerékpárutak építését, hiszen a biciklisek ezen haladhatnak a legbiztonságosabban. Hozzátette, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt figyelmet fordít a gyalogosok és kerékpárosok biztonságára, ennek ellenére sajnos több kerékpáros baleset is történt az elmúlt időszakban, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, biciklivel nem szabad a járdán közlekedni.

A Várkerten és az Erzsébet ligeten áthúzódó új kerékpárút a Zöld város I. projekt, hivatalos nevén Történelmi angolpark funkcióbővítő megújítása az Esterházy-kastély környezetében című TOP-os beruházás keretében készült el, melyhez 1 milliárd forint támogatást nyert el az önkormányzat. A projekt a két park megújításával három funkciót kívánt erősíteni: a rekreációs, a sport- és közlekedési funkciót. Az elmúlt hetekben már több létesítményegységet átadott az önkormányzat a pápaiaknak, így a várkerti játszóteret, a fitneszparkot és legutóbb a várkerti és Erzsébet ligeti zenepavilont.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: