Mese a közlekedési szabályokról

353
Fotó: HuHa

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága az idei évben is meghirdette Biztonság hete című kezdeményezését szeptember 20. és 26. között. A programhoz ezúttal is csatlakozott a Pápai Rendőrkapitányság, mely több közlekedési akciót is szervezett a hétre, és a legfiatalabb korosztályt is megszólította. Így például a kapitányság munkatársai több óvodában is tartottak játékos közlekedésbiztonsági foglalkozást, ma délelőtt pedig a város első osztályos kisdiákjait hívták a színházba meseelőadásra.

A programon az összes pápai iskola képviseltette magát, így közel 400 kisdiák népesítette be a nézőteret. Őket Császárné Elek Veronika c. rendőr alezredes, a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója köszöntötte, aki azt kívánta, soha egyetlen kisgyermek se váljon közlekedési baleset áldozatává és okozójává.

A Zanzafix születésnapja című mese szerzője, Iványi Balázs a rendőrség javaslatai alapján olyan közlekedési szabályokat szőtt bele az izgalmas mesébe, melyeket már a kis elsősöknek is ismerniük kell, hogy biztonságosan vehessenek részt a közlekedésben.

– Tudniuk kell, hogy a gyalogos-átkelőhelyen való áthaladás előtt hogyan kell körülnézni, hogy milyen előnye van a láthatósági mellény viselésének, hogy melyek a kerékpár kötelező tartozékai és milyen módon közlekedhetnek autóban utasként – sorolta az alezredes. Hozzátette, ezeket a szabályokat többségében már ismerik a gyermekek, hiszen az óvodában, iskolában is tanulnak róluk, de minél többször hallják, annál inkább bevésődik a tudatukba.

– Ebben a korban a mesék világával nagyon könnyen azonosulnak a gyermekek, így még könnyebb ezen keresztül közvetíteni a tudnivalókat – fogalmazta meg.

A mese varázsa valóban azonnal magával ragadta a kicsiket, akik lelkesen szurkoltak a szereplőkért a kedves történetben, melybe sok-sok közlekedési szabályt csempészett a szerző.

– Nagyon fontosnak tartjuk a gyermekek szabályos közlekedésre nevelését, ezért is örülünk ennek az előadásnak. Az első osztályosoknak nincs környezetismertet-órájuk, így más órákba illesztjük be a közlekedési ismereteket, mert kell, hogy ismerjék ezeket a legkisebb diákok is – ezt már Essesné Sipkovits Szilvia tanító mondta, aki Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola pedagógusa. Úgy véli, a mese kiváló eszköz erre. Mint mondta, nagyon hasznosak az iskolában tartott foglalkozások is, de a mese az, ami igazán az ő életkori sajátosságaiknak megfelelő műfaj.

A mai rendezvényen ajándékot is kaptak az elsősök, egy láthatósági kulcstartóval kedveskedett minden résztvevőnek a Pápai Rendőrkapitányság.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!