Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Gyertyafény a betegség kilátástalanságában – Emléktáblákat avattak Bakonyszücsön

Pintér-Papp Eszter | 2021.09.24.

“Nem adhatsz lángot a gyertyának úgy, hogy annak fénye a te arcodat is ne ragyogja be!” Böjte Csaba ferences szerzetes ezen gondolata a Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthona – korábbi nevén Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthona – jelmondata. A dr. Bakos-Tóth Márta klinikai szakpszichológus és Rajczi Pál plébános által közel három évtizeddel ezelőtt megálmodott bakonyszücsi intézmény csütörtökön alapítóira emlékezett, domborművet avatva az új épület falán, mely mostantól arra emlékezteti az arra járókat, hogy volt két ember, akik felismerték, hogy a testi gyógyítás és gyógyulás önmagában nem vezet eredményre, teljes gyógyulás ugyanis nem lehetséges a beteg lelkének gyógyítása nélkül.

Az ünnepi program a dr. Udvardy György veszprémi érsek által bemutatott szentmisével kezdődött. – Most azt ünnepeljük és azért adunk hálát, hogy Isten mindig támaszt olyan embereket, akik a legkisebbekkel való törődést, a betegek szolgálatát krisztusi módon teszik. És éppen az ő tevékenységük, éppen az ő lelkesedésük, éppen az ő személyiségük titka – vagyis, hogy ismerik Krisztust és úgy akarnak élni, mint Krisztus – teszi alkalmassá őket arra, hogy akár prófétai módon is, akár egyedülálló módon is, oly módon tegyék jelenvalóvá Isten szeretetét a krisztusi gesztusok által, ami prófétai, ami vonzó, ami reménykeltő, ami az életet élteti – mondta az érsek, majd hangsúlyozta, ezen a napon hálát adunk az otthon létrehozóiért és mindazokért, akik bármit tettek az intézmény működéséért, fenntartásáért.

A szentmisét követően az intézmény új épületénél folytatódott a program. Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója köszöntőjében visszaemlékezett, hogy 2020-ban vették fenntartásukba a bakonyszücsi intézményt, mely alapítóinak tiszteletre méltó törekvése szerint segíti a daganatos megbetegedésben szenvedők és családjaik testi és lelki felépülését. Mint mondta, büszkék arra, hogy ennek a hiánypótló, hazánkban egyedülálló intézménynek fenntartói lehetnek. – Hálát adok Isten gondviselő szeretetéért, azért, hogy az intézmény alapítóinak ihletet, célt és kitartást adott művük megvalósításához – mondta a főigazgató.

Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár beszédében felidézte a napot, amikor megkapta dr. Bakos-Tóth Márta halálának hírét. Akkor az intézménynek írt levelében azt írta, az elhunyt személyében nemcsak egy kiváló szervezőt és egy elkötelezett munkatársat, hanem egy jó embert is elvesztettünk. Munkássága gyertya volt sokak számára, akiknek életét sötétté, kilátástalanná tette a betegség réme.

Az ünnepi rendezvényen beszédet mondott Juhász Judit, a Nemzeti Alapítvány elnöke is, kiemelve, vannak emberek, akiknek közelében úgy érezzük, ha ott vannak velünk, könnyebb a lélegzetvétel is, akkor mintha kicsit jobbá válnánk. Dr. Bakos-Tóth Márta, aki felismerte, hogy a daganatos betegek és családjaik kezét nem lehet elengedni a gyógykezelést követően, ilyen ember volt.

Rajczi Pálra Tornavölgyi Krisztián atya, az Érseki Hivatal irodaigazgatója emlékezett, felidézve papi szolgálatának fontosabb állomásait, valamint a bakonyszücsi otthon megalapításának és működésének történetét.  

A beszédeket követően Juhász Judit és Tornavölgyi Krisztián leleplezték, dr. Udvardy György pedig megáldotta a két emléktáblát, Pintér Attila szobrászművész alkotásait.

A település művelődési házában tartott fogadás előtt dr. Péterfalvi Attila címzetes egyetemi tanár szólt a megjelentekhez, köszönetet mondva mindazoknak, akik a lelki rehabilitációs otthon létrejöttét és tevékenységét segítették és segítik, majd dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt.

Forsthoffer Erzsébet intézményvezető a Médiacentrum kérdésére elmondta, dr. Bakos-Tóth Márta és Rajczi Pál fontos és jelentős dolgot vittek véghez, amikor rászoruló emberek segítését határozták el. Az elmúlt harminc évben egyre jobb, korszerűbb feltételek mellett sikerült megvalósítani elképzelésüket, a daganatos betegek lelki rehabilitációját. Nekik köszönhető, hogy a bakonyszücsi intézmény napjainkban 8-10 napos terápiás ciklusban, egész éven át térítésmentesen segíti a hozzájuk fordulók lelki felépülését.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: