Iskolakezdés: Határtalanul

216
Fotó: Szent István Római Katolikus Általános Iskola

A Szent István Római Katolikus Általános Iskola negyven 8. osztályos tanulójával négynapos kiránduláson vettünk részt Erdélyben a Határtalanul pályázat keretében augusztus 30. és szeptember 2. között.

Felkerestük Nagyvárad, Kolozsvár legszebb nevezetességeit. Nagyváradon megtekintettük a székesegyházat, a belvárosban a Városházát és a szecessziós palotákat, köztük a Fekete Sas Palotát. Kolozsváron egyéb látnivalók mellett Mátyás király szobrát és szülőházát is láttuk. Fényképeztünk a Király-hágón, a Partium és Erdély határán. Végigtúrázhattuk a Tordai-hasadékot, játszhattunk, sportolhattunk a tordai sóbányában. Bejártuk Vajdahunyad és „magos Déva” várát.

Szállásunk magyar családok kényelmes és barátságos vendégházaiban volt, ahol házi készítésű helyi specialitásokat fogyasztottunk. Böjte Csaba intézményének vendégszeretetét is élveztük, ahol ajándékainkat adtuk át az intézmény kis lakóinak. Koszorúztunk Nagyváradon Szent László szobránál, Gyulafehérváron a törökverő Hunyadi János szarkofágjánál és Aradon a Szabadság-szobornál. Felemelő érzés volt mindannyiunk számára a határ túloldalán is magyar szót hallani és élvezni az igazi magyar vendégszeretetet.

Nagyon örülünk a nyertes pályázatnak, így szép élményekkel gazdagodva és feltöltődve kezdődhetett az új tanév.

Balló László

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!