Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Családbarát elismerésben részesült a Pannonia Reformata Múzeum

Babos Petra | 2021.09.29.

A Pannonia Reformata Múzeum az első egyházi fenntartású intézmény, amely a Családbarát Múzeum kitüntető címet viseli. A családok minőségi időtöltésére kiemelt figyelmet fordító muzeális intézményeket második alkalommal díjazták. A Családbarát Múzeum elismeréseket – öt hazai muzeális intézmény számára – a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitányának számító eseményen, a Gödöllői Királyi Kastélyban adták át a közelmúltban.

Ennek kapcsán dr. Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei igazgatója a Médiacentrumnak azt hangsúlyozta, ez az elismerés fontos a múzeum számára.

– Egy-egy családbarát múzeum az emberekért van. A mi múzeumunk 2018-ban nyitotta meg kapuit, s nálunk a családok és a látogatók otthon érezhetik magukat. A múzeum munkatársai valami olyat valósítanak meg, ami idevonzza a látogatókat. Korábban a múzeumokról sokan azt gondolták, hogy olyan intézmények, ahol vannak kiállítások, a vitrinben kiállított tárgyak megtekinthetők. A látogató körbenéz, de azt érzi, hogy ott nincsen más dolga, mint szemlélődni, aztán kijönni. A múzeumnak van egy teljesen új felfogása, ami napjainkban erőteljes, ez a múzeum műfajának újrafelfedezése, vagyis, úgy is lehet múzeumot működtetni, hogy a látogatók is aktív részesévé válnak a látottaknak. A múzeum egy fantasztikusan széles terület, ahol az emberekkel kapcsolatba lehet kerülni, például a családokon keresztül a kézműves foglalkozásokkal. Jó érzés és öröm látni, amikor múzeumunkban alkotnak és játszanak a családok. Mint egyházi múzeum, fontos kiemelni, hogy olyan emberekkel is találkozhatunk, akik nem járnak templomba. A családbarát múzeum azt is üzeni, hogy merjenek bejönni a családok, s érezzék jól magukat. Mi barátsággal és szeretettel fogadunk mindenkit, s igyekszünk olyat nyújtani, amivel gazdagodhatnak – mondta dr. Köntös László.

Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető elmondta, az elismerés azért nagyon fontos mérföldkő, mert egy szakmai minősítésen, egy országosan elismert és elfogadott keretrendszernek megfelelve nyerték azt el.

– Egy elismerés mindig fokmérője a munkának. Azt igazolja, hogy az a szolgálat, missziós tevékenyég, amit végzünk, az a hozzánk érkező látogatóknak és a múzeumi szakma számára is értékes, megbecsült és elismert. Hálás vagyok az Úristennek a munkatársaimért, igaz, hogy kevesen vagyunk a sok feladatra és kihívásra, de egy nagyon szuper, családias csapat. „Kicsi a bors, de erős!”- így tudnám jellemezni. A hangsúly az együttműködésen, együttgondolkodáson van. Meggyőződésem, hogy sikereket csak közösen, csapatban lehet elérni. Számomra külön öröm, hogy kis vidéki múzeumként, ráadásul egyházi múzeumként elsőként nyertük el ezt az elismerést – emelte ki a múzeum vezetője.

– A múzeumpedagógiai szemléletemben – a gyülekezeti csoportokon kívül – rendkívül, vagy talán azt is mondhatnám, hogy kiemelt fontosságú célcsoport a család, a generációk együttes, hiteles forrásokon alapuló közös élményszerzése, hasznos időtöltése a múzeumban. A családbarát múzeumunkban kiemelten figyelünk a családok igényeire, támogatjuk a minőségi kikapcsolódást, közös élményszerzést. Mindehhez megteremtettük az infrastrukturális hátteret (baba-mama pontok), gyermekbútorokat szereztünk be, családi pihenőtereket alakítottunk ki, kedvezményes belépést biztosítunk, családbarát kommunikációt folytatunk papír alapon és digitális térben egyaránt. Kiállításainkban a család minden tagja megtalálja a neki megfelelő információtartalmat, üzenetet, élményelemeket. Családi napokat, közös alkalmakat szervezünk, helyet biztosítunk más civil szervezetek családi rendezvényeinek – tudtuk meg a múzeum vezetőjétől.

Az elismerő címet az intézmény három éven keresztül használhatja.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: