Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Csoóri Sándorra emlékeztek

Babos Petra | 2021.09.29.

A Pápai Jókai Kör Egyesület, a Rákóczi Szövetség pápai csoportja és a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma a Pápai Református Kollégium egykori diákja, a kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar költő, esszéíró, prózaíró Csoóri Sándor halálának 5. évfordulójára emlékezett ma délután. A rendezvénynek a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának díszterme adott otthont.

A színvonalas összeállítást Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes rendezte, aki elmondta, az irodalmi részletek, versek, visszaemlékezések válogatásánál az volt a fő szempont, hogy átfogó képet adjanak Csoóri Sándor pápai diákéveiről.

– Nagyon örülök annak, hogy a rendezvényt sikerült megszerveznünk, mivel Csoóri Sándor személye rendkívül fontos az iskola számára. Csoóri az iskola diákja volt, aki sokat tett azért, hogy a gimnázium újraindulhatott harminc évvel ezelőtt. Amikor a pápai kollégium 450 éves jubileumát ünnepelték, már akkor azt akarta, hogy az intézmény kerüljön vissza egyházi kézbe, de nem mondhatta el a városi ünnepségen a beszédét. A szívében mindig melengette azt a vágyat, hogy a kollégium újraindulhasson. A rendszerváltozás környékén az elsők között volt, aki felemelte a szavát – tudtuk meg Mayerné Pátkai Tündétől, aki hozzátette, Csoóri Sándor mindig hangoztatta, hogy Pápán lett igazi, konokhitű kálvinista, aki felemeli szavát a jogtalanság ellen.

Az emlékünnepség összeállítója a Diákévek harangzúgásban című esszéből válogatott részleteket. A műsorban a szakgimnázium tanulói és elsőéves teológushallgatók működtek közre verssel, zenével és tánccal.


  • Friss hírünk
    Videó
    Múltidéző

    Múltidéző 2024.04.25.

    Események ezen a napon a következő évekből: 2003, 2017, 2018

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: